Чипи, ракети /Getty Images
Категорія
Війна
Дата

«60% західних чипів у російських ракетах – зі США». Як обірвати постачання електроніки до РФ? Розповідають Буданов, Єрмак та генпрокурор Костін

Чипи та електронні компоненти російських БПЛА демонструють на виставці під час форуму "Україна.24 рік". Київ, 25 лютого 2024 року. Фото Getty Images

У «розумному» озброєнні Росії практично немає російських компонентів, крім корпусу. Понад 60% західної електроніки у зброї РФ – виробництва США, дізнався Forbes на форумі «Україна.24». Та запитав у топпосадовців і профільного фахівця, що з цим робити

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

При захопленні цього обладнання не постраждав жоден російський компонент, каже в кулуарах форуму «Україна.24» військовослужбовець Іван, фахівець науково-дослідної установи Міноборони, яка вивчає озброєння армії РФ.

«Це пульт управління засобу радіоелектронної розвідки «Соболятнік», – показує він на плату та додає, що жодного російського елементу в ній немає. 

Проте є чипи західних компаній: американських Xilinx, PMC, Bel Power Solutions, Crystal Semiconductor, тайванських Transcend, Winbond, Silicon Motion, швейцарської STMicroelectronics, південнокорейської Samsung.    

«Соболятнік», РЕР /Forbes Україна

Плата російського РЕР «Соболятнік» Фото Forbes Україна

Понад 60% усього обсягу західних компонентів у російському озброєні приходяться на США, повідомляє Іван. Росіяни намагаються приховувати походження чипів. Раніше діяли розумніше – затирали маркування лезом. Останнім часом замазують білою пастою, але українські фахівці вміють її відмивати.

У захоплених зразках озброєння РФ траплялися й зовсім затерті чипи, додає він. «Але ми змогли підʼєднати їх до спеціального обладнання та встановити виробника, рік виготовлення, номер партії», – пояснює фахівець.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні