Чипи, ракети /Getty Images
Категорія
Війна
Дата

Forbes Digital

«60% західних чипів у російських ракетах – зі США». Як обірвати постачання електроніки до РФ? Розповідають Буданов, Єрмак та генпрокурор Костін

3 хв читання

Чипи та електронні компоненти російських БПЛА демонструють на виставці під час форуму "Україна.24 рік". Київ, 25 лютого 2024 року. Фото Getty Images

У «розумному» озброєнні Росії практично немає російських компонентів, крім корпусу. Понад 60% західної електроніки у зброї РФ – виробництва США, дізнався Forbes на форумі «Україна.24». Та запитав у топпосадовців і профільного фахівця, що з цим робити

При захопленні цього обладнання не постраждав жоден російський компонент, каже в кулуарах форуму «Україна.24» військовослужбовець Іван, фахівець науково-дослідної установи Міноборони, яка вивчає озброєння армії РФ.

«Це пульт управління засобу радіоелектронної розвідки «Соболятнік», – показує він на плату та додає, що жодного російського елементу в ній немає. 

Проте є чипи західних компаній: американських Xilinx, PMC, Bel Power Solutions, Crystal Semiconductor, тайванських Transcend, Winbond, Silicon Motion, швейцарської STMicroelectronics, південнокорейської Samsung.    

«Соболятнік», РЕР /Forbes Україна

Плата російського РЕР «Соболятнік» Фото Forbes Україна

Понад 60% усього обсягу західних компонентів у російському озброєні приходяться на США, повідомляє Іван. Росіяни намагаються приховувати походження чипів. Раніше діяли розумніше – затирали маркування лезом. Останнім часом замазують білою пастою, але українські фахівці вміють її відмивати.

У захоплених зразках озброєння РФ траплялися й зовсім затерті чипи, додає він. «Але ми змогли підʼєднати їх до спеціального обладнання та встановити виробника, рік виготовлення, номер партії», – пояснює фахівець.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні