Категорія
Новини
Дата

США загрожує дефолт уже 1 червня. Мінфін просить Конгрес підняти поріг держборгу

1 хв читання

Уряд США може вичерпати надзвичайні заходи через досягнення порогу державного боргу до 1 червня. Це загрожує дефолтом, йдеться у листі міністра фінансів Джанет Єллен до Конгресу. Новий прогноз дає республіканцям і демократам кілька тижнів для досягнення угоди, пише WSJ.

Ключові факти

  • «Згідно з нашою найкращою оцінкою, ми не зможемо продовжувати виконувати всі зобовʼязання уряду до початку червня, а потенційно вже до 1 червня, якщо Конгрес не підвищить або не призупинить ліміт боргу до цього часу», – йдеться в листі Єллен до спікера Палати представників Кевіна Маккарті.
  • Єллен повідомила, що Мінфін вирішив призупинити випуск цінних паперів серії для органів влади до штату та місцевих органів влади (SLGS). Відомству необхідно керувати ризиками, повʼязаними зі стелею боргу, пояснила вона.
  • Наразі поріг держборгу США становить $31,4 трлн. Адміністрація президента США Джо Байдена закликає Конгрес підвищити його. Але республіканці, які контролюють Палату представників, скептично ставляться до цієї пропозиції. Вони наполягають на скороченні витрат.
  • «Єдиний спосіб вирішити проблеми – це переговори. Я з нетерпінням чекаю, коли президент передумає і почне з нами переговори», – сказав Маккарті на пресконференції під час поїздки до Ізраїлю в понеділок.
  • Після звернення Єллен Байден запросив провідних республіканців і демократів на Капітолійському пагорбі зустрітися наступного тижня, щоб обговорити підвищення ліміту запозичень.

Контекст

Підвищення порогу держборгу – процедура для США не нова. З 1960 року це відбувалося 78 разів.

27 квітня Палата представників США, яку контролюють республіканці, схвалила законопроєкт щодо підвищення верхньої межі держборгу на $1,5 трлн в обмін на різке зниження витрат. Республіканці виступають проти програми видатків, оголошеної президентом-демократом Байденом. 

Демократи, у яких більшість у Сенаті – верхній палаті Конгресу, відкинули ці вимоги. Минулого тижня Байден заявив, що ніяких переговорів не буде.

Якщо проблему не буде вирішено, над США може нависнути загроза дефолту. Це своєю чергою може обвалити світові фінансові ринки та зруйнувати віру в США як у надійного гравця.

Дефолт також може призвести до рецесії та підвищення безробіття. Якщо уряд США не знайде кошти, він не зможе виплачувати зарплати співробітникам держструктур і військовим. Під загрозою можуть опиняться соцвиплати та інші зобовʼязання влади.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні