Категорія
Новини
Дата

США запровадили санкції проти посередників Усманова та підконтрольного РФ банку в Угорщині

1 хв читання

Сьогодні, 12 квітня, Управління контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC) націлилось на мережу посередництва мільярдера Алішера Усманова, щодо якого діють санкції у кількох юрисдикціях, йдеться у повідомленні відомства. Також під санкції потрапив контрольований РФ Міжнародний інвестиційний банк (МІБ) в Угорщині.

Ключові факти

  • Під нові санкції потрапили топменеджери Усманова та його пасинок Натан Вінер, разом із повʼязаними компаніями.
  • Крім оточення Усманова, під обмеженнями опинилась низка посередників із Китаю та Туреччини, з якими повʼязані російські закупівлі в обхід санкцій.
  • Сьогодні OFAC також внесло до списку Міжнародний інвестиційний банк (МІБ), контрольовану Росією фінансову установу в Угорщині. 
  • OFAC включило в список і дочірнє підприємство МІБ – IIB Capital, що знаходиться в Москві, та трьох нинішніх або колишніх керівників МІБ.
  • Державний департамент США також одночасно запровадив обмеження щодо кількох організацій, що працюють в оборонному секторі РФ, та організацій, які підтримують війну Росії проти України, а також додаткових організацій, повʼязаних із «Росатомом».

Контекст

Усманов, внесений до санкційного списку 3 березня 2022 року, є одним із найбагатших мільярдерів Росії, який володіє великими активами в різних секторах економіки Російської Федерації, а також в інших країнах. 

За даними OFAC, Усманов має значні частки у металургійній і гірничодобувній промисловості, телекомунікаціях та інформаційних технологіях. Відомо, що Усманов близький із багатьма високопосадовцями РФ, зокрема з президентом Росії Володимиром Путіним, а також з Дмитром Медведєвим, нинішнім заступником голови Ради безпеки Росії.

Алішер Усманов перебуває під санкціями США, Великої Британії, ЄС та України. Він шостий у Росії за статками, власник «Металоінвесту» та «МегаФона». Його статки впали з $21,6 млрд до $18,9 млрд після запровадження санкцій. Раніше Німеччина арештувала супер’яхту Усманова Dilbar, її вартість оцінювали у $750 млн.

Навесні минулого року Усманов оскаржив рішення ЄС щодо запровадження проти нього жорстких санкцій у відповідь на вторгнення Росії в Україну. Усманов подав апеляцію до Генерального суду ЄС 29 квітня, в якій просив зупинити дію санкцій, доки судді не ухвалять остаточне рішення. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні