Категорія
Новини
Дата

Іран веде секретні переговори з Китаєм та Росією щодо придбання підсанкційного ракетного палива – Politico

Китай і Росія домовляються з Іраном про поповнення його запасів ключової хімічної сполуки, що використовується для руху балістичних ракет, пише Politico з посиланням на дипломатів. Цей крок означатиме явне порушення санкцій ООН і, ймовірно, допоможе Москві поповнити і свій запас ракет.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • Тегеран провів одночасні переговори з офіційними особами та підконтрольними уряду організаціями обох країн, у тому числі з державним російським виробником хімікатів «Анозит», про придбання великої кількості перхлорату амонію (AP), основного інгредієнта твердого палива, що використовується для живлення ракет.
  • Точна кількість AP, яку Іран прагне закупити, невідома, але, за оцінками дипломатів, цієї кількості буде достатньо для створення тисяч ракет, у тому числі ракети Zolfaghar з дальністю польоту 700 кілометрів.
  • За словами дипломатів, якщо угода відбудеться, деякі з цих ракет можуть бути використані проти України.
  • Іран поставив Росії так звані безпілотники-камікадзе, які вона використала для нападу на українські цивільні обʼєкти, а також порадив Москві, як обійти міжнародні санкції, з якими вона зіткнулася.
  • Переговори про закупівлю AP послідували за потеплінням відносин між Іраном, Росією та Китаєм, які вважають себе оплотом проти впливу США.
  • На думку дипломатів, допомога Росії через Іран шляхом постачання останньому AP є одним із способів, за допомогою якого Китай може запропонувати Москві суттєву підтримку за лаштунками. 

Контекст

Відповідно до резолюції ООН 2231, ухваленої в 2015 році, країнам забороняється постачати Ірану AP без схвалення Ради Безпеки ООН.

Перхлорат амонію є ключовим компонентом твердопаливного палива, яке часто використовується з військовою метою через його надійність та тривалий термін зберігання. Більшість іранських високоточних балістичних ракет та балістичних ракет малої дальності використовують твердопаливні двигуни. За словами аналітиків, країна також використовує паливо для розробки ракет більшої дальності під виглядом своїх космічних програм.

Як і Росія, Іран значною мірою самодостатній, коли справа доходить до виробництва ракет, але міжнародні санкції, з якими він зіткнувся через його таємну програму створення ядерної зброї, також обмежили виробничі потужності. За словами аналітиків, Іран також прагне збільшити власні постачання балістичних ракет.

У листопаді ВМС США виявили на кораблі в Оманській затоці, що прямував з Ірану до Ємену, близько 70 т AP, яких достатньо для заправки близько дюжини ракет середньої дальності. Офіційні особи США вважали, що вантаж призначався для єменських повстанців-хуситів, яких підтримує Іран, і ВМС потопили корабель.

Іран послідовно заперечує, що постачав зброю Росії з того часу, як Москва розпочала повномасштабне вторгнення в Україну в лютому минулого року.

Росія та Іран вагаються з приводу співпраці, зокрема, Москва утрималася від купівлі іранських ракет через побоювання, що союзники України у відповідь поставлять ракети великої дальності, пише Financial Times.

В інтервʼю Forbes очільник Головного управління розвідки Кирило Буданов заявив, що Росія налагоджує масове виробництво артилерійських снарядів, що підтверджує те, що запасів снарядів немає. За його словами, уже два місяці російські угруповання живуть у режимі максимальної економії боєприпасів, водночас РФ намагається завезти з Ірану 20 000 снарядів. За даними Буданова, зараз за місяць Росія виробляє 20–22 ракети типу «Калібр», близько 15–20 ракет типу Х-101. Очільник ГУР повідомляє, що уже два місяці російські угруповання, які діють в Україні, «живуть у режимі максимальної економії боєприпасів». 

У січні з іранського порту до Росії через Каспійське море вийшли два вантажні кораблі під російським прапором, на борту яких було близько 100 млн патронів і близько 300 000 снарядів, пише Sky News. За словами джерела, Москва заплатила за боєприпаси готівкою.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні