Категорія
Новини
Дата

Стартап із виробництва електроавто Lucid Motors вийшов на біржу через SPAC. Компанію оцінюють у $43 млрд

Американський виробник електрокарів Lucid Motors вийшов на біржу. Компанія залучила $4,5 млрд, пише The Verge.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Lucid Motors вийшла на біржу Nasdaq в обхід IPO через злиття з компанією з придбання спеціального призначення (SPAC) – Churchill Capital Corp IV.
  • Залучені кошти мають допомогти запустити серійне виробництво першого електромобіля компанії до кінця цього року. Lucid Motors уже побудував понад 100 версій авто на своєму заводі в Арізоні (США).
  • Також кошти планують витратити на розширення заводу, пише TechCrunch. Це необхідно, зокрема, для розробки електричного позашляховика Gravity, який має надійти в продаж із 2023 року. 
  • Після початку торгів на біржі акції компанії виросли на 10%, до майже $27, що дає Lucid Motors ринкову вартість приблизно в $43 млрд, пише The Wall Street Journal. У лютому 2021 року після оголошення про злиття її оцінка становила $24 млрд.
  • Однак аналітики вказують на завищену оцінку компанії, яка практично не має доходу, пише Reuters. «Покупці очікують, що Lucid виростуть протягом наступних кількох років. Але це серйозний ризик», – сказав старший стратег Renaissance Capital Метью Кеннеді.

Контекст

Lucid Motors заснована в 2007 році колишнім інженером Tesla Пітером Роулінсоном, який допоміг створити Model S. Спочатку компанія планувала виробляти акумуляторні батареї, але зрештою переорієнтувалася на виробництво електроавто. Певний час Lucid Motors шукала нові джерела фінансування. Зокрема, 2018 року звернулася до гедж-фондів за кредитами, використовуючи свою інтелектуальну власність як заставу. Зрештою знайшла рятівника в особі державного інвестиційного фонду Саудівської Аравії (PIF), який надав компанії понад $1 млрд у 2018 році в обмін на контрольний пакет акцій у стартапі.

2020 року компанія представила свій перший електромобіль Lucid Air. Це седан преміум-класу за ціною від $80 000 до $169 000. Деякі моделі зможуть проїжджати понад 800 км без підзарядки, а швидкість розгону до 100 км складе 2,5 секунди. Для порівняння запас ходу нової Tesla Model S – близько 628 км, а швидкість розгону – за близько 2 секунди до 100 км.

Наразі у компанії є 11 000 оплачених бронювань на Lucid Air. Цьогоріч компанія очікує виробити й продати близько 1000 автомобілів і 20 000 – у 2022-му, пише BusinessInsider. Але навіть якщо це вдасться, знадобиться не один рік, аби наздогнати нинішній річний обсяг поставок Tesla – близько 500 000 авто.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні