Категорія
Новини
Дата

Мінʼюст через ВАКС вирішив обнулити борг ТРЦ Ocean Plaza на $200 млн перед Ротенбергами

1 хв читання

Міністерство юстиції України 11 червня подало до Вищого антикорупційного суду (ВАКС) другу позовну заяву про застосування санкцій проти Аркадія Ротенберга та його сина Ігоря, а також Олександра Скоробогатька та Олександра Пономаренка, йдеться в повідомленні на сайті Мінʼюсту. Такий крок має на меті анулювати борг компаній-власників ТРЦ Ocean Plaza перед російськими олігархами.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Подана до ВАКС заява про застосування санкцій передбачена пунктом 11 частини 1 статті 4 Закону «Про санкції», зазначають у пресслужбі Мін’юсту.
  • До стягнення заявлені права вимоги компанії-нерезидента, укладені за кредитними договорами 2009 та 2014 року між компаніями-власниками ТРЦ Ocean Plaza – ТОВ «ІС «Либідь» і ТОВ «Авангард-Віларті» та компанією Ethoder Investments Limited. Сума кредиту – $200 млн.
  • Сімʼя Ротенбергів, Олександр Скоробогатько і Олександр Пономаренко – російські олігархи, які мають тісні зв’язки з президентом Росії. Діяльність їхніх компаній пов’язана, зокрема, з будівництвом готелів, мостів, доріг, аеропортів, виробництвом патронів, йдеться в повідомленні на сайті Мінʼюсту.

Контекст

ТРЦ Ocean Plaza, відкритий у 2012 році, площею 165 000 кв. м, до повномасштабної війни належав кільком співвласникам. Станом на початок великої війни контрольним пакетом акцій – 66,65% – володів Аркадій Ротенберг. Решта – 33,35% акцій ТРЦ – належала засновнику компанії UFuture Василю Хмельницькому. Однак у вересні 2023-го він продав свою частку власнику інвесткомпанії Q Partners Андрію Іванову.

З першого дня повномасштабної війни ТРЦ був зачинений, будівля і рахунки були арештовані. Лише в серпні 2022-го Печерський районний суд Києва скасував арешт на будівлю і розморозив рахунки, а в жовтні ТРЦ знову відкрив свої двері для відвідувачів.

У березні 2023 року ВАКС схвалив націоналізацію Ocean Plaza як форму конфіскації українських активів російських олігархів. Частка у розмірі 66,65% акцій ТРЦ перейшла у власність держави. За даними СБУ, їхня вартість – $300 млн. У лютому 2024-го Фонд державного майна України почав процедуру приватизації цієї частки. Попереду – аукціон Prozorro та новий приватний власник ТРЦ.

У квітні 2024 року аукціонна комісія встановила стартову ціну державної частки розміром 66,65% у статутному капіталі ТОВ «Інвестиційний союз «Либідь» – ТРЦ Ocean Plaza – на рівні 1 651 633 236 грн. 12 квітня у Фонді держмайна відбулося перше засідання аукціонної комісії, йдеться в пресрелізі ФДМУ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд