Категорія
Новини
Дата

Суд у Норвегії визнав Tesla винною в скороченні терміну служби батареї. Компанія має виплатити власникам авто по $16 000

Норвезький суд постановив, що оновлення програмного забезпечення Tesla в 2019 році знизило термін служби батареї електромобілів і швидкість заряджання. Компанія має виплатити до $160 млн норвезьким власникам Tesla, пише Forbes.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Суд визнав Tesla винною в обмеженні швидкості заряджання батареї автомобілів і тривалості автономної роботи. Tesla не відповіла на це рішення, і тому суд присудив кожному з 30 клієнтів, які брали участь у судовому процесі, по $16 000.
  • Оновлення 2019 року торкнулося автомобілів Tesla Model S, випущених у період з 2013-го по 2015 рік, з яких приблизно 10 000 було продано в Норвегії.
  • У автовиробника ще є кілька тижнів на те, щоб подати апеляцію в Норвегії.

Важливі цифри

Норвегія є одним із найбільших ринків електромобілів, зокрема, завдяки податковим пільгам із боку уряду. У січні країна стала першою в світі, де продажі електромобілів перевищили продажі авто з двигунами внутрішнього згорання. 2020 року 54,3% усіх проданих авто працювали на електричних батареях. Норвегія планує припинити продаж автомобілів із бензиновими й дизельними двигунами до 2025 року.

Контекст

Позов проти Tesla через оновлення програмного забезпечення електричної батареї також було подано 2019 року в Північній Каліфорнії (США). Позивачі стверджували, що це зменшило запас ходу моделей на цілих 40 миль. У відповідь Tesla заявила, що оновлення програмного забезпечення покликане допомогти «захистити акумулятор і збільшити термін його служби», і що лише невелика частина власників автомобілів «помітили невелике зменшення дальності ходу при заряджанні». У тому ж році Національне управління безпеки дорожнього руху почало розслідування передбачуваних дефектів автомобільних акумуляторів Tesla, яке досі не завершене.

Tesla не перша технологічна компанія, яка стикається з подібними позовами. 2017 року було виявлено факт уповільнення роботи старих iPhone. Це обурило споживачів, які побачили в цьому спробу підштовхнути їх до купівлі новіших і більш дорогих моделей. Деякі американські штати на чолі з Аризоною, Арканзасом та Індіаною незабаром почали розслідування з цього приводу.

Зрештою, в березні 2020-го Apple виплатила $500 млн, передбачивши кожному користувачу відшкодування у $25. Також компанія виплатила владі США $113 млн для врегулювання справи, повідомляє Washington Post.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні