Категорія
Новини
Дата

Суд у Норвегії визнав Tesla винною в скороченні терміну служби батареї. Компанія має виплатити власникам авто по $16 000

1 хв читання

Норвезький суд постановив, що оновлення програмного забезпечення Tesla в 2019 році знизило термін служби батареї електромобілів і швидкість заряджання. Компанія має виплатити до $160 млн норвезьким власникам Tesla, пише Forbes.

Ключові факти

  • Суд визнав Tesla винною в обмеженні швидкості заряджання батареї автомобілів і тривалості автономної роботи. Tesla не відповіла на це рішення, і тому суд присудив кожному з 30 клієнтів, які брали участь у судовому процесі, по $16 000.
  • Оновлення 2019 року торкнулося автомобілів Tesla Model S, випущених у період з 2013-го по 2015 рік, з яких приблизно 10 000 було продано в Норвегії.
  • У автовиробника ще є кілька тижнів на те, щоб подати апеляцію в Норвегії.

Важливі цифри

Норвегія є одним із найбільших ринків електромобілів, зокрема, завдяки податковим пільгам із боку уряду. У січні країна стала першою в світі, де продажі електромобілів перевищили продажі авто з двигунами внутрішнього згорання. 2020 року 54,3% усіх проданих авто працювали на електричних батареях. Норвегія планує припинити продаж автомобілів із бензиновими й дизельними двигунами до 2025 року.

Контекст

Позов проти Tesla через оновлення програмного забезпечення електричної батареї також було подано 2019 року в Північній Каліфорнії (США). Позивачі стверджували, що це зменшило запас ходу моделей на цілих 40 миль. У відповідь Tesla заявила, що оновлення програмного забезпечення покликане допомогти «захистити акумулятор і збільшити термін його служби», і що лише невелика частина власників автомобілів «помітили невелике зменшення дальності ходу при заряджанні». У тому ж році Національне управління безпеки дорожнього руху почало розслідування передбачуваних дефектів автомобільних акумуляторів Tesla, яке досі не завершене.

Tesla не перша технологічна компанія, яка стикається з подібними позовами. 2017 року було виявлено факт уповільнення роботи старих iPhone. Це обурило споживачів, які побачили в цьому спробу підштовхнути їх до купівлі новіших і більш дорогих моделей. Деякі американські штати на чолі з Аризоною, Арканзасом та Індіаною незабаром почали розслідування з цього приводу.

Зрештою, в березні 2020-го Apple виплатила $500 млн, передбачивши кожному користувачу відшкодування у $25. Також компанія виплатила владі США $113 млн для врегулювання справи, повідомляє Washington Post.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні