Категорія
Новини
Дата

Суд вирішив забрати у Коломойського право експлуатувати аеропорт Дніпра

Дніпровський окружний адміністративний суд скасував компанії «Галтера» бізнесмена Ігоря Коломойського право на експлуатацію аеропорту в Дніпрі. Про це повідомив мер міста Борис Філатов і підтвердив співрозмовник Forbes у НАБУ. Очевидно, що у компанії Коломойського буде можливість оскаржити це рішення.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

- Позивачем у справі виступила міська рада. Третьою особою стало НАБУ. Філатов зазначив, що Кабмін, РНБО і Державіаслужба тривалий час не надто переймалися цим питанням.

- «Більше ніж десять років нікого не цікавив факт, що, використовуючи аеропорт мільйонного міста, Коломойський монополізує повітряний простір. Що дніпрян просто відверто грабують захмарними цінами на авіаквитки. Що державний майновий комплекс використовується у приватних інтересах», – написав мер Дніпра.

- Філатов констатував, що за останні пів року аеропорт зазнав значних руйнувань від обстрілів російських ракет. Проте, за його словами, дніпряни отримають у майбутньому можливість вільно літати до Європи лоукостами.

Контекст

У 2008 році за рішенням РНБО під керівництвом Раїси Богатирьової з Партії регіонів вирішила передати майновий комплекс дніпропетровського аеропорту на баланс нового, спеціально створеного державного підприємства Міжнародний аеропорт «Дніпропетровськ». Але через рік рішення РНБО змінилось. 

Балансоутримувача аеропорту – державну компанію «Дніпроавіа» – дозволили продати компанії «Галтера» з групи «Приват», писали «Наші гроші». При цьому злітно-посадкову смугу та аеронавігаційне обладнання приватний інвестор повинен був залишити державі. Проте цей пункт рішення РНБО так і не виконали, і «Галтера» продовжила контролювати злітну полосу.

У 2015 році, коли держава під керівництвом Петра Порошенка почала велику суперечку з олігархом по багатьом фронтам («Приватбанк», «Укрнафта»), уряд прийняв рішення передати аеродром Міністерству оборони. Також Фонд держмайна подав судовий позов про повернення державі майнового комплексу аеропорту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні