Категорія
Новини
Дата

Суд у США закрив справу проти Трампа щодо зберігання секретних документів

1 хв читання

У понеділок, 15 липня, окружний суддя США Ейлін Кеннон припинила кримінальну справу проти колишнього президента Дональда Трампа у незаконному зберіганні секретних документів після звільнення з посади, пише Reuters.

Рішення принесло кандидату-республіканцю ще одну велику юридичну перемогу у його прагненні повернутися до Білого дому. 1 липня Верховний суд США ухвалив, що як колишній президент він має частковий імунітет від судового переслідування.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти 

  • Суддя, призначена на посаду Трампом у 2020-му, постановила, що спеціальний прокурор Джек Сміт, який очолює звинувачення, був незаконно призначений на свою посаду і не мав повноважень порушувати справу.
  • Прокурори, ймовірно, подадуть апеляцію на це рішення. 
  • Щонайменше рішення Кеннон ставить під сумнів майбутнє справи. Сміт також звинувачує Трампа у федеральному суді у Вашингтоні за справі, повʼязаній зі спробами колишнього президента скасувати результати виборів 2020 року.

Контекст

У справі про документи Трампу було предʼявлено звинувачення в тому, що він навмисне зберігав конфіденційні документи національної безпеки у своєму маєтку Мар-а-Лаго після звільнення з 2021 року і перешкоджав зусиллям уряду щодо вилучення цих матеріалів.

Двоє інших осіб, особистий помічник Трампа Уолт Наута та керуючий нерухомістю Мар-а-Лаго Карлос Де Олівера, також були звинувачені у перешкоджанні розслідуванню.

Адвокати Трампа оскаржили законність рішення генерального прокурора Мерріка Гарленда від 2022 року про призначення Сміта для керівництва розслідуваннями щодо Трампа. Вони стверджували, що призначення порушило Конституцію США, оскільки посаду Сміта не було створено Конгресом, а спеціальний прокурор не був затверджений Сенатом. Юристи в офісі Сміта оскаржили заяви Трампа.

Рішення судді було винесено через два дні після того, як Трамп став обʼєктом замаху на передвиборному мітингу у західній Пенсільванії. Цього тижня Трамп має бути офіційно названий кандидатом у президенти від Республіканської партії, кидаючи виклик президенту-демократу Джо Байдену на виборах у США 5 листопада.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд