Категорія
Новини
Дата

Верховний суд США визнав частковий імунітет Трампа від кримінального переслідування

2 хв читання

Верховний суд США ухвалив, що Дональд Трамп має певний імунітет від кримінальних звинувачень у справі щодо спроб скасувати результати виборів 2020 року, що фактично гарантує, що судовий процес не відбудеться до виборів президента США у листопаді, пише Bloomberg.

Ключові факти

  • Суд уперше визнав, що колишні президенти захищені від переслідування за деякі офіційні дії, здійснені під час перебування на посаді, але не за дії, вчинені у приватному порядку. Очікується, що це рішення вплине на правові основи президентства на тривалі роки вперед.
  • Більшість судей визнала, що суди нижчої інстанції мають переглянути справу, щоб визначити обсяг звинувачень, які не підпадають під переслідування.
  • «Президент не стоїть вище закону, – повідомив головний суддя Джон Робертс для суду. – Але Конгрес не може криміналізувати поведінку президента під час виконання обовʼязків виконавчої влади відповідно до Конституції».
  • Рішення було прийнято в рамках апеляції Трампа на ухвалу суду нижчої інстанції, який відхилив його клопотання про імунітет. 
  • Трамп стверджував, що він має імунітет від судового переслідування, оскільки він обіймав посаду президента, коли вчиняв дії, які призвели до висунення звинувачень. Обвинувачення виступало проти президентського імунітету від судового переслідування, ґрунтуючись на принципі, що ніхто не може бути вищим за закон.
  • У ході дебатів у справі 25 квітня юридична команда Трампа закликала суддів повністю захистити колишніх президентів від кримінальних звинувачень, надавши «абсолютний імунітет» за офіційні дії, вчинені під час перебування на посаді. Без імунітету, сказав адвокат Трампа, чинні президенти зіткнуться з «шантажем і тиском» з боку політичних суперників.

Контекст

78-річний Трамп став першим колишнім президентом США, притягнутим до кримінальної відповідальності і засудженим за злочин.

Рішення Верховного суду США дозволить відновити розгляд щодо однієї з найсерйозніших кримінальних справ проти Трампа, кандидата від республіканців на президентських виборах 2024 року, якого федеральний суд звинувачує у спробі скасувати результати виборів 2020 року.

Трампа звинувачують у змові з метою обману США шляхом поширення хибних заяв про фальсифікацію виборів, тиску на Міністерство юстиції з метою проведення фіктивних розслідувань, підштовхування тодішнього віцепрезидента Майка Пенса до непідтвердження перемоги Джо Байдена та підбурювання натовпу до штурму Капітолію.

Передача справи до суду все ще може зайняти деякий час, оскільки судам нижчої інстанції тепер, ймовірно, доведеться проводити межі між особистими та офіційними діями президента, що знижує ймовірність винесення будь-якого вердикту до листопадових виборів.

Трамп, найімовірніше, дійде до виборів, і лише одну з чотирьох кримінальних справ проти нього передано до суду. 30 травня його було визнано винним у суді штату Нью-Йорк за фальсифікацію ділової документації з метою приховування виплати грошей за мовчання порноактрисі Стормі Деніелс перед виборами 2016 року. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні