Судно з українською кукурудзою, яке заблокувало Суецький канал, зняли з мілини – AP /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Судно з українською кукурудзою, яке заблокувало Суецький канал, зняли з мілини – AP

Getty Images

Вантажне судно MV Glory, яке перевозить кукурудзу з України до Китаю, сіло на мілину в Суецькому каналі поблизу єгипетського міста Аль-Кантара, згодом його було відбуксовано і рух каналом відновили, пише Associated Press.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Компанія з обслуговування каналів Leth Agencies повідомила, що судно MV Glory застрягло і три буксири працювали, аби зняти судно з мілини. Офіційні особи не надали подробиць про те, що спричинило зіткнення корабля із землею. 
  • Дані супутникового стеження, проаналізовані Associated Press, показали, що Glory перебуває на односмуговій ділянці Суецького каналу на південь від Порт-Саїда у Середземному морі.
  • Пізніше агентство Leth опублікувало зображення, на якому судно перебуває біля західного берега каналу і повернуте на південь, а не затиснуте впоперек каналу. Також були ідентифіковані три буксири, які допомагали судну, зокрема Port Said, Svitzer Suez 1 та Ali Shalabi.
  • Обʼєднаний координаційний центр зазначив, що судно перевозить понад 65 000 т кукурудзи з України до Китаю.
  • 3 січня MV Glory було проінспектовано Обʼєднаним координаційним центром неподалік від Стамбула. 

Контекст

Відкритий у 1869 році Суецький канал має важливе значення для перевезення нафти, природного газу та вантажів. У 2015-му уряд президента Абдель-Фаттаха ас-Сісі завершив масштабне розширення каналу, що дозволило йому приймати найбільші у світі судна.

Канал залишається одним із найбільших джерел доходу Єгипту в іноземній валюті.

MV Glory не перше судно, що сіло на мілину на цьому водному шляху. У березні 2021-го контейнеровоз Ever Given під панамським прапором врізався у берег на односмуговій ділянці каналу, заблокувавши рух на шість днів.

Ever Given було звільнено внаслідок гігантської рятувальної операції флотилії буксирів. Блокування створило величезний затор, що затримував $9 млрд у світовій торгівлі і напружував ланцюжки поставок, які і без того були обтяжені пандемією коронавірусу. Ситуація із Ever Given спонукала єгипетську владу почати розширювати та поглиблювати південну частину водного шляху, де судно вдарилося об землю.

У серпні нафтовий танкер Affinity V під сінгапурським прапором сів на мілину на односмуговій ділянці каналу, заблокувавши рух на пʼять годин.

У вересні 2022 року вантажне судно, яке перевозило понад 3000 т кукурудзи з України, було відбуксировано на якірну стоянку у Стамбулі після того, як сіло на мілину на виході з Босфору.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні