Категорія
Життя
Дата

Колонізація, винищення, етнічні чистки. Лекція 16 Тімоті Снайдера про плани Гітлера на Україну

4 хв читання

Цього разу Тімоті Снайдер розповідає про вплив Німеччини на Україну, а також про українські землі під час двох світових війн.

Германський вплив на Україну до ХХ століття був дуже невеликий, порівняно із Польщею чи ВКЛ, і радше опосередкований:

  • Боротьба між християнством західного обряду, яке уособлювала Священна Римська імперія, і християнством східного обряду, яке представляла Візантія, за вірян сприяла місії Кирила і Мефодія у Моравію, де і почалося створення кирилиці.
  • Так як всі Скандинавські країни, окрім Фінляндії, говорять однією з германських мов, то можна сказати, що германський вплив поширився на Україну і через вікінгів
  • Реформація і Контрреформація, які поширилася на Чернігівську і Київську області, сприяли розвитку Ренесансу на українських землях, а також тому, що тамтешні церковники приєдналися до ширшої релігійної дискусії.

Суттєво збільшується германський вплив у сучасний період завдяки становленню Німеччини як держави. Перший суттєвий контакт між германською державою (ще не Німеччиною) і українськими землями відбувається через імперію Габсбургів, коли німецька мова і Просвітництво поширюються на заході України.

Але увесь цей попередній вплив не порівняти із тим, який слід обʼєднана Німеччина, колишня Пруссія, залишила на українських землях у ХХ ст.

Перша світова війна

З початку до середини 1918-го Німеччина контролює більшість України. Тут Німеччина використовує політику національного самовизначення: німці сказали українцям, що визнають їхню державу, а за це отримають певну кількість зерна.

Насправді ж, це зерно примусово конфісковували у селян, але селяни дуже успішно чинили опір такій конфіскації.

На той момент німці сприймали Україну як житницю, яка могла допомогти їм виграти Першу світову війну.

Ідеологія Гітлера і його плани на Україну

На формування поглядів Гітлера частково вплинули так звані «білі росіяни» – прихильники відновлення Російської імперії, які втекли від більшовиків на захід до Франції і Німеччини після революції. Із собою ці росіяни привезли ідею того, що комунізм і більшовизм – це підступний план євреїв, яку підхопив Гітлер. До 1919-го він говорив, що і капіталізм – це змова євреїв.

Для Гітлера ці два суперечливі погляди зовсім не суперечливі: будь-яка ідеологія, в якій немає чіткого поділу на раси, для Гітлера є неприйнятною і неправильною. Все, що заперечує боротьбу між расами, вводить людей в оману, вважав Гітлер, адже боротьба між расами – це природній порядок.

На думку Гітлера, євреї – це не нижча раса, а раса, чиє існування заперечує задуманий природний порядок, адже євреї поширюють ідеології (комунізм, капіталізм, християнство), що піднімаються над поняттям раси. Так як ідеї з людей вибити важко, тому їх треба фізично винищити.

Для Гітлера Україна – це Lebensraum, тобто життєвий простір, який повинен належати німцям, бо там найбільш родючі і найкращі землі, а такі повинні належати вищій расі – німцям. Євреї, на думку Гітлера, ще у Першій світовій завадили німцям зайняти ці землі, а це неприпустимо.

Крім того, Гітлер вважав СРСР єврейською країною, бо всі комуністи – євреї, а всі євреї – комуністи, тому підкорити її буде просто. В Україні, на його думку, жив простакуватий словʼянський народ не здатний до власного державотворення і самоуправління, тому він потрапив під владу євреїв.

Гітлер розраховував на те, що таких простаків буде легко завоювати, бо вони більше захочуть жити під німцями, а не під євреями.

Про що не люблять згадувати переможці

У 1920-х відбувається стрімкий економічний розвиток Німеччини, що підштовхує Європу до тісних торгових звʼязків із німцями. Саме ці звʼязки змусили майбутніх союзників закрити очі у 1938-му на аншлюс Австрії і поділ Чехословаччини на користь Німеччини.

Польща

Цікаво те, що без опору Польщі Гітлеру Друга світова війна могла б бути зовсім іншою. Спочатку Гітлер планував увійти у Польщу і разом із поляками піти війною на СРСР. Але поляки не погодилися на окупацію Німеччини і виступили проти загарбника.

Через це Гітлер змінює план, укладає угоду із СРСР і йде війною на Польщу.

Крім того, Польща вплинула на вступ Франції і Британії у війну, бо вони надали полякам гарантії безпеки. Без Британії у війну навряд би вступила Америка, а без лендлізу, який організували Штати для СРСР, перемога над німцями була б під великим питанням.

Україна після розподілу Польщі

В результаті пакту Молотова-Рібентропа Німеччина і СРСР стають союзниками і ділять між собою територію Польщі, проголосивши, що такої країни взагалі не існує. Через цей поділ територія УРСР розширюються на захід до тих кордонів, які має нині Україна.

На приєднаних землях більшовики влаштовують чотири хвилі депортації, щоб позбутися тих, хто чинить опір новій владі – їх відправляють у Казахстан і Сибір. До такої категорії людей належали ті, хто якимось чином був повʼязаний із Польщею, а також євреї, які не хотіли брати радянські паспорти.

На українських землях, які були у складі Польщі і які забрав СРСР, в українців було активне політичне життя, була своя церква, освіта, газети і культура. Після приходу більшовиків усьому цьому поклали край.

Навіть тамтешні українські комуністи, які вітали прихід більшовиків і революцію, дуже швидко розчарувалися: вони переконували українців, що більшовики будуть поважати українську державність, що вони дадуть землю селянам, але колективізація відкрила усім очі на справжні плани СРСР.

Операція «Барбаросса»

Операція мала на меті три головні напрями:

  1. Головне рішення. Цей крок передбачав депортацію і знищення євреїв, адже вони могли заважати планам німців.
  2. План голоду. Німці збиралися залишити аграрну систему Сталіна із колгоспами, але весь врожай мав йти у Німеччину. Голод був одним з видів зброї німців. У 1941 році від голоду загинуло більше радянських військовополонених, ніж євреїв від Голокосту того ж року. Загалом німці заморили голодом і жахливими умовами життя 3,1 мільйони військовополонених.
  3. План «Ост». По суті, масштабний план колонізації. Згідно із ним, десятки мільйони словʼян повинні були зникнути в результаті штучного голоду або етнічних чисток. На звільнених землях німці мали створити затишні містечка, які б обслуговували раби-словʼяни – частину словʼян залишили б у живих саме заради обслуговування німців. Цій частині плану не судилося втілитися, бо німці програли війну.

Голокост

Ця політика на практиці вийшла жахливішою, ніж задумувалася.

Конспірологічна ідея щодо загальної змови євреїв стає ще важливішою під час війни, особливо коли Німеччина почала програвати – треба ж когось звинувачувати у провалі.

Коли Гітлер пішов війною на СРСР, то вважав, що переможе за 6-12 тижнів. Коли ж йому це не вдалося, у провалі він звинуватив євреїв і почав таку їхню зачистку, якої не планував від початку.

Коли німці приходять на землі СРСР, то діють із думкою, що всі комуністи – євреї. Це, звісно, було не так, але місцеві комуністи прагнули себе захистити від зачисток, тому із неабияким ентузіазмом ставали колаборантами і влаштовували винищення місцевих євреїв. Це також вплинуло на масштаби Голокосту. 

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні