Категорія
Новини
Дата

Сума штрафів за невикористання касових апаратів зросла до 2 млрд грн, попри зменшення перевірок бізнесу – Опендатабот

1 хв читання

В Україні за три роки сума штрафів за невикористання касових апаратів (ПРРО/РРО) перевищила 2 млрд грн. Левова частка з цієї суми припадає на 2022-й воєнний рік, підрахувала платформа відкритих даних Опендатабот. Попри зменшення перевірок бізнесу за час великої війни, сума штрафів зростає. 

Ключові факти

  • Кількість перевірок бізнесу у 2022 році зменшилася на 17% щодо показників 2021-го – з 2230 перевірок до 1860 на місяць. Цьогоріч перевірок на місяць побільшало порівняно з минулим роком на 6%.
  • У 2021 році ДПС за результатами перевірок наклала 30 000 штрафів на суму 540,8 млн грн. А торік було накладено майже 23 000 штрафів на загальну суму понад 1,3 млрд грн. 
  • Таке зростання загальної суми пов’язано із тим, що з 1 січня 2022 року розмір штрафів збільшився у 10 разів, зазначають в Опендатабот. За перше виявлене порушення замість 10% від чека штрафували на 100%, за повторне – замість 50% від чека – на 150%.
  • Більша частина суми штрафів за невикористання ПРРО/РРО торік було накладено у жовтні. Загальна сума санкцій за жовтень – 754,5 млн грн – більша, аніж за весь 2021 рік.
  • Загалом від початку 2021 року, коли офіційно закон набув чинності, до травня 2023-го було 54 900 перевірок, за результатами яких накладено 59 700 штрафів на загальну суму 2 млрд грн.
  • Аналітики Опендатабот зазначають, що підприємці масово переходять на програмне РРО: кількість ПРРО за три роки з моменту введення закону зросла у шість разів. 
  • «З 1 липня скасовується мораторій на документальні перевірки для бізнесів, які не працюють з підакцизними товарами. Тож вони стануть найпершою ціллю для візиту інспекторів», – зазначив Родіон Єрошек, СЕО Poster. 
  • За його словами, що довше тягнути із підключенням РРО, то більше накопичуватиметься штрафів, бо санкції застосовуються для кожного окремого чека.

Контекст

Закон про обов’язкові касові апарати (РРО/ПРРО) для ФОПів набув чинності 1 січня 2021 року. Проте через численні протести та коронакризу Верховна Рада подовжила перехідний період для підприємців на рік. 

На початку великої війни держава заборонила штрафувати підприємців за невикористання ПРРО/РРО, окрім випадків, що стосуються підакцизних товарів. Але вже з липня 2023 року цей мораторій може бути скасований, якщо Верховна Рада прийме законопроєкт №8401.

За даними Опендатабот, в Україні зареєстровано понад 3,3 млн ФОПів і компаній, більш ніж 340 000 з них працюють за спрощеною системою оподаткування.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні