Категорія
Новини
Дата

Сума штрафів за невикористання касових апаратів зросла до 2 млрд грн, попри зменшення перевірок бізнесу – Опендатабот

В Україні за три роки сума штрафів за невикористання касових апаратів (ПРРО/РРО) перевищила 2 млрд грн. Левова частка з цієї суми припадає на 2022-й воєнний рік, підрахувала платформа відкритих даних Опендатабот. Попри зменшення перевірок бізнесу за час великої війни, сума штрафів зростає. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Кількість перевірок бізнесу у 2022 році зменшилася на 17% щодо показників 2021-го – з 2230 перевірок до 1860 на місяць. Цьогоріч перевірок на місяць побільшало порівняно з минулим роком на 6%.
  • У 2021 році ДПС за результатами перевірок наклала 30 000 штрафів на суму 540,8 млн грн. А торік було накладено майже 23 000 штрафів на загальну суму понад 1,3 млрд грн. 
  • Таке зростання загальної суми пов’язано із тим, що з 1 січня 2022 року розмір штрафів збільшився у 10 разів, зазначають в Опендатабот. За перше виявлене порушення замість 10% від чека штрафували на 100%, за повторне – замість 50% від чека – на 150%.
  • Більша частина суми штрафів за невикористання ПРРО/РРО торік було накладено у жовтні. Загальна сума санкцій за жовтень – 754,5 млн грн – більша, аніж за весь 2021 рік.
  • Загалом від початку 2021 року, коли офіційно закон набув чинності, до травня 2023-го було 54 900 перевірок, за результатами яких накладено 59 700 штрафів на загальну суму 2 млрд грн.
  • Аналітики Опендатабот зазначають, що підприємці масово переходять на програмне РРО: кількість ПРРО за три роки з моменту введення закону зросла у шість разів. 
  • «З 1 липня скасовується мораторій на документальні перевірки для бізнесів, які не працюють з підакцизними товарами. Тож вони стануть найпершою ціллю для візиту інспекторів», – зазначив Родіон Єрошек, СЕО Poster. 
  • За його словами, що довше тягнути із підключенням РРО, то більше накопичуватиметься штрафів, бо санкції застосовуються для кожного окремого чека.

Контекст

Закон про обов’язкові касові апарати (РРО/ПРРО) для ФОПів набув чинності 1 січня 2021 року. Проте через численні протести та коронакризу Верховна Рада подовжила перехідний період для підприємців на рік. 

На початку великої війни держава заборонила штрафувати підприємців за невикористання ПРРО/РРО, окрім випадків, що стосуються підакцизних товарів. Але вже з липня 2023 року цей мораторій може бути скасований, якщо Верховна Рада прийме законопроєкт №8401.

За даними Опендатабот, в Україні зареєстровано понад 3,3 млн ФОПів і компаній, більш ніж 340 000 з них працюють за спрощеною системою оподаткування.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні