Категорія
Новини
Дата

Гетманцев анонсував повернення довоєнних податків і перевірок бізнесу

З 1 липня в Україні буде скасовано пільговий податковий режим, а також мораторій на перевірки бізнесу. Про це сказав голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев в ефірі телемарафону «Єдині новини» 29 березня, пише «Укрінформ».

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами Гетманцева, потрібно погодитися з МВФ і скасувати з 1 липня 2% податку з обороту, який вже «відіграв свою роль». 
  • Крім того, Гетманцев заявив про відновлення документальних перевірок та відповідальності за невиконання податкових обовʼязків на тих територіях, де не ведуться воєнні дії. 
  • «Цим податкова система і приводиться до тих правил, які існували в мирний час, до початку активної фази війни», – сказав Гетманцев.
  • За його словами, в середньому на місяць держава збирає близько 80 млрд грн, а на війну витрачається близько 130 млрд грн. Тобто решта коштів надходить за рахунок запозичень, облігацій. 
  • Гетманцев наголосив, що міжнародні партнери не дають грошей на безпеку та оборону, тому це ті гроші, які необхідно збирати всередині країни.

Контекст

Парламент 15 березня ухвалив закон №7137-д, який ввів 40 нововведень для бізнесу під час воєнного стану. Зокрема, дозволив компаніям з оборотом до 10 млрд грн перейти на спрощену систему оподаткування, як на третій групі ФОП. Замість ПДВ (20%) та податку на прибуток (18%) вони сплачуватимуть 2% з доходу.

Більшість пільг, які бізнес отримав у перші місяці війни, вже скасували. Зокрема, Верховна Рада повернула мита та податки на імпорт і розмитнення автомобілів. У вересні уряд повернув акциз на пальне.

Війна збільшила видатки бюджету в 1,5–2 рази. Джерело фінансування – борг і допомога союзних країн. Тільки бюджетні витрати на безпеку зростають більш ніж у 10 разів. Половина всіх видатків іде на армію. Уряд зупиняє всі капвидатки й інвестпрограми, але не зменшує, а навіть трохи збільшує соціальні видатки. Абсолютний рекорд перерозподілу – 78%. 

21 березня Верховна Рада ухвалила в цілому зміни до державного бюджету, які передбачають збільшення видатків на 537,2 млрд грн, з яких 96,5% спрямовуються на сектор національної безпеки і оборони. 518 млрд грн спрямовується на потреби війська. 19 млрд грн спрямовується на поповнення резервного фонду державного бюджету, який використовується для непередбачених і невідкладних заходів.

Міністр фінансів Сергій Марченко 29 березня на зустрічі з членами Європейської Бізнес Асоціації заявив, що ключове завдання влади – створити умови для фінансування військового бюджету. Проте, за його словами, кардинальні податкові зміни не плануються.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні