Світові банки отримають рекордний прибуток за останні 14 років на тлі потрясінь і невизначеності – McKinsey
Категорія
Новини
Дата

Світові банки отримають рекордний прибуток за останні 14 років на тлі потрясінь і невизначеності – McKinsey

У 2022 році світові банки досягнуть рекордної за 14 років прибутковості, дохідність капіталу зросте за підсумками року до 11,5–12,5%. Про це йдеться у щорічній доповіді Global Banking Annual Review консалтингової компанії McKinsey про стан світової банківської галузі.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Загалом дохід банківської галузі, за оцінкою McKinsey, зросте в 2022 році приблизно на $345 млрд або 5,5% – до $6,5 трлн. В основному, це повʼязано зі зростанням відсоткових ставок, які до цього кілька років залишалися на дуже низькому рівні. 
  • Коефіцієнт достатності власного капіталу найбільших банків також знаходиться на рекордно високому рівні – 14–15%.
  • У McKinsey відзначають наростаючі відмінності в основних показниках у регіонах та сферах. Наприклад, для банків із США, Канади та багатьох країн, зокрема ПАР, Мексики та Індії, рік був переважно вдалим. Водночас багато банків у Європі не можуть вийти на прибуток. 
  • Щодо сфер, то фінтех-сервіси та роздрібний банкінг показують кращі результати, ніж традиційні банки та управління активами, зазначають аналітики.
  • У доповіді McKinsey наголошується, що банки, оговтавшись від наслідків пандемії, зіткнулися з новими викликами – макроекономічна волатильність та геополітичні потрясіння у 2022 році завершили більш ніж 10-річну «відносну стабільність».
Світові банки отримають рекордний прибуток за останні 14 років на тлі потрясінь і невизначеності – McKinsey /Фото 1
Світові банки отримають рекордний прибуток за останні 14 років на тлі потрясінь і невизначеності – McKinsey /Фото 2
Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

Українська банківська система змогла адаптуватися до умов війни. За підсумками січня–липня вона вперше з початку російської агресії стала прибутковою. Чистий прибуток після оподаткування платоспроможних українських банків за сім місяців 2022 року склав 3,4 млрд грн. 

За даними НБУ, за третій квартал поточного року банківський сектор отримав 12 млрд грн прибутку. У Нацбанку наголошують, що ці кошти дали змогу компенсувати збитки першого півріччя, тому за підсумками девʼяти місяців поточного року фінансовий результат сягнув 7,4 млрд грн.

У 2021 році платоспроможні банки України отримали історично рекордні 77,5 млрд грн чистого прибутку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні