Категорія
Новини
Дата

Українські банки отримали рекордний прибуток. Більше всіх заробили Приват, Райффайзен та ПУМБ

У 2021 році платоспроможні банки отримали історично рекордні 77,5 млрд грн чистого прибутку, повідомив Національний банк. Це майже вдвічі більше, ніж у 2020 році, та на 33% більше, ніж у докризовому 2019 році.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • На 1 січня 2022 року із 71 платоспроможного банку 66 були прибутковими та отримали чистий прибуток 77,9 млрд грн, що перекрило збитки п’яти банків на загальну суму 0,4 млрд грн. Прибуток сектору концентрований: п’ять найприбутковіших банків сформували 67% усього прибутку.
  • Рентабельність капіталу сектору зросла до 35,2% порівняно з 19,2% у 2020 році. У четвертому кварталі 2021 року чистий прибуток банків був найбільшим, коли додатково до рекордних темпів зростання процентного доходу банки розформували резерви – 26,1 млрд грн, що в 12,6 раза більше порівняно з четвертим кварталом 2020 року.
  • Головними чинниками прибутковості стали зростання операційної ефективності та істотне скорочення відрахувань до резервів, зазначили в НБУ.
  • Річний приріст чистого процентного та комісійного доходів становив 39% та 25% відповідно. В НБУ заявили, що цьому сприяло збільшення процентних доходів від кредитування, яке суттєво пожвавилося після кризи.
  • Відрахування в резерви під кредити за рік скоротилися на 58%. Крім того, були розформовані раніше зарезервовані кошти, пов’язані з юридичними ризиками.
  • Найбільш прибутковими у 2021 році були: ПриватБанк – 35,05 млрд грн; Райффайзен Банк Аваль – 4,858 млрд грн; ПУМБ – 4,188 млрд грн.
  • Найбільш збитковими були: Правекс Банк – 266,25 млн грн; Юнекс Банк – 50,355 млн грн; БТА Банк – 32,085 млн грн.

Цитата

«Рекордна прибутковість та наявний запас капіталу свідчать про готовність банків до запровадження нових регуляторних вимог для підвищення стійкості перед майбутніми викликами та збереження фінансової стабільності», – сказав голова НБУ Кирило Шевченко. 

Контекст

Український фінансовий ринок реаґує на ризик вторгнення Росії. Проте, представники семи великих українських банків зауважили у розмові з Forbes, що не спостерігають відтоку депозитних вкладів.

На користь цього твердження свідчить і щоденна статистика НБУ щодо попиту банків на готівкову гривню. З 13 січня був лише один день, коли банки поміняли безготівкову гривню на готівку у великих обсягах.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні