Категорія
Новини
Дата

Банківська система України вперше з початку війни стала прибутковою

Банківська система України стала прибутковою вперше з березня: у січні-липні чистий прибуток після оподаткування платоспроможних українських банків склав 3,4 млрд грн. Про це повідомляє Liga.net із посиланням на дані Національного банку України.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Доходи банків за січень-липень 2022 року склали 189 млрд грн, витрати – 185,7 млрд грн, свідчать дані регулятора.
  • Зазначається, що банки сформували значні обсяги резервів під очікувані збитки через наслідки війни. Відрахування в резерви зросли в 12 разів проти січня-червня 2021 року – до 73,6 млрд грн.

Контекст

У січні-березні 2022 року українські банки показали збиток у 160 млн грн, у березні – 10,07 млрд грн. Головна причина – формування резервів під очікувані збитки від наслідків війни. Банки сформували за квартал резерви на 21,57 млрд грн, з них у березні – на 15,86 млрд грн. 

На 1 квітня із 69 платоспроможних банків 44 банки були прибутковими й отримали чистий прибуток в обсязі 5,85 млрд грн, 25 – збитковими зі збитком 6,01 млрд грн. Чистий процентний дохід у березні впав на 17% р/р, тоді як за січень-лютий цей показник зріс на 35% р/р.

Від початку повномасштабної війни банки запровадили кредитні канікули та знизили комісії за користування своїми послугами. Це негативно позначилося на процентних та комісійних доходах фінустанов. 

У січні-лютому чистий прибуток банківського сектору становив 9,91 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні