Категорія
Новини
Дата

Банківська система України вперше з початку війни стала прибутковою

1 хв читання

Банківська система України стала прибутковою вперше з березня: у січні-липні чистий прибуток після оподаткування платоспроможних українських банків склав 3,4 млрд грн. Про це повідомляє Liga.net із посиланням на дані Національного банку України.

Ключові факти

  • Доходи банків за січень-липень 2022 року склали 189 млрд грн, витрати – 185,7 млрд грн, свідчать дані регулятора.
  • Зазначається, що банки сформували значні обсяги резервів під очікувані збитки через наслідки війни. Відрахування в резерви зросли в 12 разів проти січня-червня 2021 року – до 73,6 млрд грн.

Контекст

У січні-березні 2022 року українські банки показали збиток у 160 млн грн, у березні – 10,07 млрд грн. Головна причина – формування резервів під очікувані збитки від наслідків війни. Банки сформували за квартал резерви на 21,57 млрд грн, з них у березні – на 15,86 млрд грн. 

На 1 квітня із 69 платоспроможних банків 44 банки були прибутковими й отримали чистий прибуток в обсязі 5,85 млрд грн, 25 – збитковими зі збитком 6,01 млрд грн. Чистий процентний дохід у березні впав на 17% р/р, тоді як за січень-лютий цей показник зріс на 35% р/р.

Від початку повномасштабної війни банки запровадили кредитні канікули та знизили комісії за користування своїми послугами. Це негативно позначилося на процентних та комісійних доходах фінустанов. 

У січні-лютому чистий прибуток банківського сектору становив 9,91 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні