Категорія
Новини
Дата

Світові нафтотрейдери з 15 травня скоротять закупівлю російської нафти – Reuters

Великі світові торгові будинки планують скоротити закупівлю нафти та пального у російських державних нафтових компаній із 15 травня, пише Reuters. Нафтотрейдери намагаються уникнути порушення санкцій Європейського Союзу проти Росії.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Офіційно ЄС не запроваджував нафтове ембарго. Компанії згортають закупівлі у російської групи «Роснафта», оскільки прагнуть дотримуватись формулювання санкцій ЄС, які були спрямовані на обмеження доступу РФ до міжнародної фінансової системи.
  • Формулювання санкцій ЄС виключає закупівлі нафти у «Роснафти» або «Газпромнафти», які перераховані у законодавстві та вважаються «гостро необхідними» для забезпечення енергетичної безпеки Європи.
  • Нафтотрейдери намагаються зрозуміти, що означає «гостро необхідно», зазначають джерела. Це може включати нафтопереробні заводи, які отримують російську нафту «трубою», але не може включати купівлю та продаж російської нафти посередниками. Компанії скорочують закупівлі, щоб забезпечити дотримання вимог до 15 травня, коли набудуть чинності обмеження ЄС, кажуть джерела.
  • Включення до списку санкцій російської державної «Транснафта», якій належать ключові порти та трубопроводи, ще більше ускладнить будь-які майбутні продажі, зазначає агентство.
  • Зокрема, великий покупець російської нафти Trafigura заявила, що «цілком дотримується всіх санкцій» і планує з 15 травня скоротити обсяги торгівлі.

Контекст

Обсяги «Роснафти» та «Газпромнафти» у квітні склали 29 млн барелів, або майже 1 млн барелів на добу, що становить понад 40% загального обсягу експорту сирої нафти марки Urals із західних портів РФ у квітні.

Нафтопереробники в Європі дедалі менше хочуть переробляти російську нафту. Війна та санкції проти РФ вже призвели до того, що багато західних покупців російської нафти припинили нові спотові закупівлі. Найбільший нафтотрейдер Vitol Group істотно обмежить продаж нафти з РФ у другому кварталі, а до кінця цього року планує повністю припинити торгівлю російською сировиною. До цього аналогічні рішення ухвалили компанії BP, Shell та Eni.

Постачання російської нафти в найближчі два місяці зменшиться, прогнозує Міжнародне енергетичне агентство. У квітні очікується зниження на 1,5 млн барелів на добу, у травні – на 3 млн, йдеться у звіті агентства.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні