Категорія
Новини
Дата

Світовий банк оголосив про нові угоди в межах підтримки бізнесу в Україні на $2 млрд

Міжнародна фінансова корпорація (IFC) з групи Світового банку оголосила про нове фінансування та підтримку приватного сектору України у межах програми на загальну суму $2 млрд. Про це йдеться у пресрелізі IFC, який є в розпорядженні Forbes.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Йдеться про ініціативу на $2 млрд, започатковану у грудні 2022 року. IFC використовуватиме кошти з власного рахунку разом із гарантіями та пільговим фінансуванням (або грантами) від урядів країн-донорів. 
  • IFC та партнерські організації оголосили про підписання кількох нових угод, у межах яких надаватимуть фінансову та консультативну допомогу приватному сектору України. Ці угоди передбачають фінансові внески США та Великої Британії. 
  • За оцінками IFC, приватний сектор України міг би покрити фінансові потреби на відбудову країни в об’ємі не менш ніж $140 млрд упродовж наступних 10 років. 

Які є угоди: 

  • Велика Британія внесе $30 млн у програму ERA IFC для підтримки енергетичної безпеки. Очікується, що це фінансування мобілізує $100 млн інвестицій для підтримки відновлюваної енергетики та енергоефективності в Україні. 
  • Британський інститут фінансування розвитку (BII), Міжнародна фінансова корпорація США з розвитку (DFC) і Багатостороннє агентство з гарантування інвестицій (MIGA) розділять торгові ризики IFC, що збільшить потужність Глобальної програми фінансування торгівлі IFC в Україні з $200 млн до майже $300 млн. Завдяки цій підтримці IFC та її партнери зможуть надати доступ до фінансування імпорту та експорту на суму $1 млрд упродовж наступних трьох років. 
  • IFC та Єврокомісія оголосили про партнерство, спрямоване на зменшення ризиків і фінансування українськими фінансовими установами до €200 млн у вигляді позик для малого бізнесу, переважно аграрним компаніям і підприємствам, що належать жінкам. 
  • IFC та Єврокомісія також об’єднують зусилля з Кременчуцькою міською радою, щоб відремонтувати муніципальні будівлі для розміщення в них сотень внутрішніх переселенців. 
  • IFC підписала нову угоду з глобальною енергетичною компанією «Скатек АСА», щоб допомогти в розгортанні в Україні блочно-комплектного рішення для генерації та зберігання сонячної енергії Scatec Release. 
  • IFC оголосила про партнерство з Emso Asset Management та його інвестиційним фондом «Хеліантус» (Helianthus Investment DAC), щоб збільшити доступ до фінансування для операторів міського громадського транспорту та розпочати реалізацію програм оновлення рухомого складу. У межах цієї роботи IFC шукає нові бізнес-моделі, щоб запровадити зелені, інклюзивні транспортні парки в містах України. 
  • Крім цього, IFC та Мінрегіон домовилися продовжити співпрацю заради збільшення приватного фінансування для реконструкції, зокрема, сторони займатимуться розробкою системи платних доріг.
  • У транспортному секторі IFC підтримає «Українське Дунайське пароплавство» в модернізації та збільшенні його морського флоту. 

Контекст

У грудні минулого року Рада директорів IFC підтримала програму фінансування українського бізнесу на $2 млрд. Основні напрями реалізації цієї програми – торгове фінансування для українських банків, агросектору та підприємців малого і середнього бізнесу. Керівництво корпорації підтримало пропозицію дозволити IFC працювати з державними компаніями як виняток для України, розповіла тоді міністр економіки Юлія Свириденко.

Це партнерство має мобілізувати приватний кредитний капітал, адже IFC зазвичай фінансує не більше 30% вартості проєкту, долучаючи до фінансового консорціуму комерційні банки та інші МФО.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні