Категорія
Новини
Дата

Світовий банк виділить Україні $2 млрд на підтримку інвестицій

Рада директорів Міжнародної фінансової корпорації (IFC) із групи Світового банку підтримала програму фінансування українського бізнесу на $2 млрд, повідомила перший віцепремʼєр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно із повідомленням, основні напрямки реалізації цієї програми – торгове фінансування для українських банків, агросектора та підприємців малого та середнього бізнесу. Керівництво корпорації підтримало пропозицію дозволити IFC працювати з державними компаніями, як виняток для України.
  • Рада директорів IFC також схвалила два окремі проєкти для приватного сектору: для французької компанії EnVivo, яка має агробізнес в Україні, а також страхування військових ризиків для «Райфайзен банку».
  •  У Мінекономіки очікують, що таке фінансування мобілізує приватний кредитний капітал, адже IFC зазвичай фінансує не більше 30% вартості проєкту, долучаючи до фінансового консорціуму комерційні банки та інші МФО. «Таким чином, загальний обсяг проєктів українських підприємств, що можуть бути профінансовані, може становити більше $6 млрд», — додала Свириденко.

Ключові факти

Раніше Мінекономіки України домовилось з Багатостороннім агентством з гарантування інвестицій (MIGA), що належить до групи Світового банку, про запуск механізму страхування інвестицій під час війни. Найближчим часом почнеться реалізація пілотного проекту на суму $30 млн. 

У серпні стало відомо, що США через Світовий банк виділять додаткові $4,5 млрд на підтримку України. Уряд України отримає фінансування траншами, починаючи з виплати $3 млрд у серпні. Кошти мають допомогти уряду України покрити соціальні виплати, медичні послуги та пенсії, які необхідні для благополуччя громадян країни для помʼякшення соціальних та економічних наслідків війни.

У вересні IFC виділила $30 млн для інвестицій в Україну та Молдову.

У листопаді IFC планувала винести на раду директорів пакет про фінансування для України на $1 млрд і виділення коштів на фінансування дефіциту бюджету і відновлення інфраструктури.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні