Категорія
Новини
Дата

Світовий банк інвестував в Україну вперше з початку війни

Міжнародна фінансова корпорація (IFC), що входить до структури Світового банку, виділила $30 млн для інвестицій в Україну та Молдову, повідомляє Міністерство економіки.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Згідно із повідомленням, гроші будуть спрямовані через цільовий фонд загальним об’ємом в $200 млн, яким керує американсько-українська інвестиційна компанія Horizon Capital, яка інвестуватиме у швидкозростаючі технології, а також експортно-орієнтовані компанії, що працюють переважно в Україні та Молдові. 
  • «Це будуть перші інвестиції IFC в Україну з початку повномасштабної війни, що розпочалась у лютому 2022 року», – додали в Мінекономіки.
  • У повідомленні вказано, що Horizon Capital зазвичай інвестує приблизно по $10-30 млн в компанії з вартістю приблизно $50-150 млн. Інвестфонд зосереджується на підприємствах секторів інформаційних технологій (ІТ), електронної комерції, інноваційних споживчих товарів і фінтех секторі.
  • Очікується, що разом з IFC до інвестування в Україну найближчим часом приєднаються й інші потенційні інвестори, серед яких такі банки і фонди: Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), Німецька корпорація з інвестицій та розвитку (DEG), Швейцарський інвестиційний фонд для ринків, що розвиваються (SIFEM), Голландська фінансова компанія для країн, що розвиваються (FMO), Western NIS Enterprise Fund, Фонд Рокфеллера та інші.

Контекст

Міжнародна фінансова корпорація (IFC) із групи Світового банку планує у листопаді винести на раду директорів пакет про фінансування для України на $1 млрд. Також виноситься рішення про виділення коштів на фінансування дефіциту бюджету і відновлення інфраструктури.

У серпні стало відомо, що США через Світовий банк виділять додаткові $4,5 млрд на підтримку України. Уряд України отримає фінансування траншами, починаючи з виплати $3 млрд у серпні. Кошти мають допомогти уряду України покрити соціальні виплати, медичні послуги та пенсії, які необхідні для благополуччя громадян країни для помʼякшення соціальних та економічних наслідків війни, йдеться у заяві. У Світовому банку повідомили, що ці кошти доповнюють фінансування інвестиційного проєкту (IPF) у розмірі $1,49 млрд, затверджене у червні.

На сьогодні Світовий банк мобілізував майже $13 млрд на надзвичайне фінансування, включаючи зобовʼязання та обіцянки донорів, для підтримки надання основних державних послуг та допомоги у помʼякшенні широкомасштабних економічних наслідків війни. На кінець липня з цього фінансування було освоєно понад $6,3 млрд.

Україна потребує на відбудову та відновлення $349 млрд, свідчить спільна оцінка уряду України, Європейської комісії та Світового банку, яку презентували у Брюсселі. В найближчі місяці ця цифра зросте, оскільки війна триває.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні