Електроенергія електрики /УНІАН
Категорія
Новини
Дата

Тариф на електроенергію для населення може зрости до 2,9 грн, для бізнесу – до 4,5 грн. Енергетичний штаб обговорює варіанти

В ОП обговорюють підвищення тарифів на електроенергію для населення 2,88 грн/кВт·год. Фото УНІАН

В Офісі президента в середині квітня на нараді обговорювали варіант підвищення тарифів для населення майже удвічі до 2,88 грн/кВт·год та для бізнесу на третину, до 4,5 грн/кВт без сплати за доставку. Про це розповіли керівник однієї з енергетичних компаній та співрозмовник у Міненерго на правах анонімності, йдеться у статті Forbes.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти:

  • Щоб відновити енергосистему до наступного опалювального сезону, потрібно понад $1 млрд, або близько 40 млрд грн, каже голова енергетичного комітету Верховної Ради Андрій Герус.
  • Бюджетні витрати йдуть на військові потреби, допомога західних партнерів обмежена, каже Герус. Серед варіантів – підняття цін на електроенергію.
  • На нараді в Офісі президента у квітні обговорювали підвищення тарифу для населення з 1,44–1,68 грн/кВт·год до 2,88 грн/кВт·год, а ціни на електрику для бізнесу з 3,3 грн/кВт до 4,5 грн/кВт (без сплати за доставку), каже керівник однієї з енергетичних компаній, дотичний до перемовин.
  • Підвищення тарифу для населення дасть додатково 39 млрд грн тарифної виручки. Це дозволить збалансувати «Енергоатом» та теплову генерацію, які торік мали великі збитки, додає він.
  • «Підвищення до 2,88 грн за кВт⋅год дозволить енергокомпаніям вийти в нуль, і цього вистачить на ремонтну кампанію», – каже співрозмовник у Міненерго.
  • Ще один варіант, який розглядається, – розбивка за рівнем споживання: ті, хто споживає понад 1000 кВт·год, платитимуть ринковий тариф, а решта – знижений. За цей варіант виступають Міненерго і НКРЕКП, каже керівник енергетичної компаній.
  • У НКРЕКП і Міненерго відмовили Forbes в офіційних коментарях, поки рішення не фіналізовано.

Контекст

В Україні діє тариф 1,44 грн/кВт⋅год при споживанні до 250 кВт·год за місяць, а понад цей обсяг – 1,68 грн/кВт⋅год. «Це менше, ніж собівартість транспортування електроенергії», – сказав директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

В Україні найнижчі тарифи для населення в Європі. У Польщі минулоріч середня ціна кВт⋅год для населення становила 0,77 злотих (або 6,36 грн), за даними сервісу Rachuneo.pl. У Молдові – 3,42–3,84 лея за кВт⋅год (6,66–7,48 грн), свідчать дані NewsMaker.md. Ринковий тариф для населення в Україні має складати від 5,5 до 6,5 грн/кВт·год, за оцінкою аналітичного центру DiXi Grouр.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні