Електроенергія електрики /УНІАН
Категорія
Новини
Дата

Тариф на електроенергію для населення може зрости до 2,9 грн, для бізнесу – до 4,5 грн. Енергетичний штаб обговорює варіанти

1 хв читання

В ОП обговорюють підвищення тарифів на електроенергію для населення 2,88 грн/кВт·год. Фото УНІАН

В Офісі президента в середині квітня на нараді обговорювали варіант підвищення тарифів для населення майже удвічі до 2,88 грн/кВт·год та для бізнесу на третину, до 4,5 грн/кВт без сплати за доставку. Про це розповіли керівник однієї з енергетичних компаній та співрозмовник у Міненерго на правах анонімності, йдеться у статті Forbes.

Ключові факти:

  • Щоб відновити енергосистему до наступного опалювального сезону, потрібно понад $1 млрд, або близько 40 млрд грн, каже голова енергетичного комітету Верховної Ради Андрій Герус.
  • Бюджетні витрати йдуть на військові потреби, допомога західних партнерів обмежена, каже Герус. Серед варіантів – підняття цін на електроенергію.
  • На нараді в Офісі президента у квітні обговорювали підвищення тарифу для населення з 1,44–1,68 грн/кВт·год до 2,88 грн/кВт·год, а ціни на електрику для бізнесу з 3,3 грн/кВт до 4,5 грн/кВт (без сплати за доставку), каже керівник однієї з енергетичних компаній, дотичний до перемовин.
  • Підвищення тарифу для населення дасть додатково 39 млрд грн тарифної виручки. Це дозволить збалансувати «Енергоатом» та теплову генерацію, які торік мали великі збитки, додає він.
  • «Підвищення до 2,88 грн за кВт⋅год дозволить енергокомпаніям вийти в нуль, і цього вистачить на ремонтну кампанію», – каже співрозмовник у Міненерго.
  • Ще один варіант, який розглядається, – розбивка за рівнем споживання: ті, хто споживає понад 1000 кВт·год, платитимуть ринковий тариф, а решта – знижений. За цей варіант виступають Міненерго і НКРЕКП, каже керівник енергетичної компаній.
  • У НКРЕКП і Міненерго відмовили Forbes в офіційних коментарях, поки рішення не фіналізовано.

Контекст

В Україні діє тариф 1,44 грн/кВт⋅год при споживанні до 250 кВт·год за місяць, а понад цей обсяг – 1,68 грн/кВт⋅год. «Це менше, ніж собівартість транспортування електроенергії», – сказав директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

В Україні найнижчі тарифи для населення в Європі. У Польщі минулоріч середня ціна кВт⋅год для населення становила 0,77 злотих (або 6,36 грн), за даними сервісу Rachuneo.pl. У Молдові – 3,42–3,84 лея за кВт⋅год (6,66–7,48 грн), свідчать дані NewsMaker.md. Ринковий тариф для населення в Україні має складати від 5,5 до 6,5 грн/кВт·год, за оцінкою аналітичного центру DiXi Grouр.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні