Tesla підвищує ціни на деякі моделі авто у США після падіння акцій /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Tesla підвищує ціни на деякі моделі авто у США після падіння акцій

2 хв читання

Shutterstock

Виробник електромобілів Tesla Inc. підвищив ціни на свої автівки Model S та Model X у США після того, як акції компанії різко впали через невтішні фінрезультати першого кварталу, пише Bloomberg. Стартова ціна була підвищена на $2500, або приблизно на 2–3%.

Ключові факти

  • Останні стартові ціни для седанів преміум-класу Model S та позашляховиків Model X становлять $87 490 і $97 490 відповідно.
  • Цей крок має компенсувати скорочення прибутку, яке відбулося після зниження Tesla цін на позашляховик Model Y та седан Model 3 вдруге цього місяця.
  • У четвер, 20 квітня, акції Tesla впали майже на 10%, найбільше з 3 січня, до $162,99, у Нью-Йорку після того, як генеральний директор Ілон Маск заявив, що його компанія продовжить знижувати ціни, щоб стимулювати попит. 
  • Валовий прибуток Tesla в автомобілебудуванні без урахування продажів регулятивних кредитів за квартал упав до 19%, що нижче за поріг у 20%, про який фінансовий директор Закарі Кіркхорн заявив три місяці тому.
  • За кілька годин до оголошення про підвищення цін генеральний директор Ford Джим Фарлі заявив, що Tesla може почати цінову війну і перетворити певні моделі електромобілів на товари масового споживання.
  • Маск заявив у середу, 19 квітня, що Tesla не прагне вивести конкурентів із бізнесу, а хоче зробити свої автомобілі більш доступними в умовах зростання відсоткових ставок та інфляції.

Контекст

У першому кварталі Tesla поставила 422 875 автомобілів, що на 36% більше, ніж роком раніше. Майже всі ці поставки становили седани Model 3 і кросовери Model Y, доступніші пропозиції Tesla. Tesla планує поставити близько 1,8 млн автомобілів цього року, що приблизно на 37% більше, ніж 2022 року.

Рентабельність Tesla тривалий час була предметом гордості компанії, але фінансовий директор Закарі Кіркхорн зменшив її важливість у найближчій перспективі.

Зниження середньої ціни на автомобілі Tesla призвело до зниження прибутку виробника електромобілів у першому кварталі на 24%, до $2,5 млрд, пише The Wall Street Journal. Цьогоріч компанія знизила ціни на моделі в США на 14–25%. «Ми дійшли висновку, що прагнення до збільшення обсягів і більшого автопарку – правильний вибір у цьому випадку, на противагу меншому обсягу і вищій маржі», – заявив Маск.

Операційна маржа Tesla, показник прибутковості, впала до 11,4% із 19,2% за перші три місяці 2022 року. Маржа Tesla залишається однією з найвищих у автомобільній промисловості. За даними FactSet, операційна маржа Ford Motor Co. становила близько 4% у 2022 році, а General Motors Co. – близько 6,6%.

20 квітня акції Tesla Inc. упали через невтішні фінрезультати за перший квартал. За даними Bloomberg, статки Ілона Маска впали найбільше з початку року – на $12,6 млрд. Того самого дня ракета Starship від SpaceX вибухнула за чотири хвилини після запуску, а у Twitter видалили колишні сині галочки верифікації.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні