Tesla підвищує ціни на деякі моделі авто у США після падіння акцій /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Tesla підвищує ціни на деякі моделі авто у США після падіння акцій

Shutterstock

Виробник електромобілів Tesla Inc. підвищив ціни на свої автівки Model S та Model X у США після того, як акції компанії різко впали через невтішні фінрезультати першого кварталу, пише Bloomberg. Стартова ціна була підвищена на $2500, або приблизно на 2–3%.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Останні стартові ціни для седанів преміум-класу Model S та позашляховиків Model X становлять $87 490 і $97 490 відповідно.
  • Цей крок має компенсувати скорочення прибутку, яке відбулося після зниження Tesla цін на позашляховик Model Y та седан Model 3 вдруге цього місяця.
  • У четвер, 20 квітня, акції Tesla впали майже на 10%, найбільше з 3 січня, до $162,99, у Нью-Йорку після того, як генеральний директор Ілон Маск заявив, що його компанія продовжить знижувати ціни, щоб стимулювати попит. 
  • Валовий прибуток Tesla в автомобілебудуванні без урахування продажів регулятивних кредитів за квартал упав до 19%, що нижче за поріг у 20%, про який фінансовий директор Закарі Кіркхорн заявив три місяці тому.
  • За кілька годин до оголошення про підвищення цін генеральний директор Ford Джим Фарлі заявив, що Tesla може почати цінову війну і перетворити певні моделі електромобілів на товари масового споживання.
  • Маск заявив у середу, 19 квітня, що Tesla не прагне вивести конкурентів із бізнесу, а хоче зробити свої автомобілі більш доступними в умовах зростання відсоткових ставок та інфляції.

Контекст

У першому кварталі Tesla поставила 422 875 автомобілів, що на 36% більше, ніж роком раніше. Майже всі ці поставки становили седани Model 3 і кросовери Model Y, доступніші пропозиції Tesla. Tesla планує поставити близько 1,8 млн автомобілів цього року, що приблизно на 37% більше, ніж 2022 року.

Рентабельність Tesla тривалий час була предметом гордості компанії, але фінансовий директор Закарі Кіркхорн зменшив її важливість у найближчій перспективі.

Зниження середньої ціни на автомобілі Tesla призвело до зниження прибутку виробника електромобілів у першому кварталі на 24%, до $2,5 млрд, пише The Wall Street Journal. Цьогоріч компанія знизила ціни на моделі в США на 14–25%. «Ми дійшли висновку, що прагнення до збільшення обсягів і більшого автопарку – правильний вибір у цьому випадку, на противагу меншому обсягу і вищій маржі», – заявив Маск.

Операційна маржа Tesla, показник прибутковості, впала до 11,4% із 19,2% за перші три місяці 2022 року. Маржа Tesla залишається однією з найвищих у автомобільній промисловості. За даними FactSet, операційна маржа Ford Motor Co. становила близько 4% у 2022 році, а General Motors Co. – близько 6,6%.

20 квітня акції Tesla Inc. упали через невтішні фінрезультати за перший квартал. За даними Bloomberg, статки Ілона Маска впали найбільше з початку року – на $12,6 млрд. Того самого дня ракета Starship від SpaceX вибухнула за чотири хвилини після запуску, а у Twitter видалили колишні сині галочки верифікації.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні