Категорія
Новини
Дата

Товарообіг України торік досяг $99 млрд: традиційно найбільше імпортували з Китаю, експортували – до Польщі

1 хв читання

Протягом минулого року в Україну імпортували товарів на суму $63,5 млрд, а експортували – на суму $36 млрд, повідомляє Державна митна служба. За рік товарообіг становив $99,4 млрд, залишившись на рівні 2022 року.

Ключові факт

  • Країни, з яких найбільше імпортували товарів до України: Китай – $10,4 млрд, Польща – $6,6 млрд і Німеччина – $4,9 млрд.
  • У загальних обсягах ввезених у січні – грудні 2023 року товарів 65% склали такі категорії: машини, устаткування та транспорт ($19,8 млрд), продукція хімічної промисловості ($11 млрд) та паливно-енергетичні товари ($10,3 млрд).
  • Зазначається, що оподаткований імпорт становив $52,6 млрд, що становить 83% загальних обсягів імпортованих товарів.
  • Водночас експортували з України найбільше до Польщі – на $4,7 млрд, Румунії – на $3,7 млрд, Китаю – на $2,4 млрд. 
  • До трійки найбільш експортованих з України категорій товарів увійшли: продовольчі товари ($21,8 млрд), метали та вироби з них ($3,9 млрд), а також машини, устаткування та транспорт ($2,9 млрд).
Товарообіг України торік досяг $99 млрд: традиційно найбільше імпортували з Китаю, експортували – до Польщі /Фото 1

Інфографіка: Державна митна служба.

Контекст

Минулого року товарообіг становив $99,7 млрд. Зокрема, у 2022 році в Україну імпортували товарів на $55,5 млрд, а експортували продукції на $44,2 млрд, повідомляла Державна митна служба.

За даними Мінекономіки, за підсумками 2023 року Україна наростила обсяги експорту на 112 000 т, до майже 100 млн т товарів, водночас у вартісному вимірі показник впав на 18,7%, до $35,8 млрд.

За більшістю експортних статей українська економіка торік втратила у виручці. За словами першої віцепрем’єрки – міністерки економіки Юлії Свириденко, надходження від експорту торік сягнули одного з найнижчих показників за останнє десятиліття. «Це очікуваний та об’єктивний результат, який став наслідком проблем в логістиці», – сказала вона. Торік в Україні спостерігався значний дефіцит торгівлі товарами на суму $26,4 млрд. Його спричинили два ключові фактори: проблеми в логістиці й потреби оборони в 2023 році. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні