Категорія
Новини
Дата

Товарообіг України торік досяг $99 млрд: традиційно найбільше імпортували з Китаю, експортували – до Польщі

Протягом минулого року в Україну імпортували товарів на суму $63,5 млрд, а експортували – на суму $36 млрд, повідомляє Державна митна служба. За рік товарообіг становив $99,4 млрд, залишившись на рівні 2022 року.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факт

  • Країни, з яких найбільше імпортували товарів до України: Китай – $10,4 млрд, Польща – $6,6 млрд і Німеччина – $4,9 млрд.
  • У загальних обсягах ввезених у січні – грудні 2023 року товарів 65% склали такі категорії: машини, устаткування та транспорт ($19,8 млрд), продукція хімічної промисловості ($11 млрд) та паливно-енергетичні товари ($10,3 млрд).
  • Зазначається, що оподаткований імпорт становив $52,6 млрд, що становить 83% загальних обсягів імпортованих товарів.
  • Водночас експортували з України найбільше до Польщі – на $4,7 млрд, Румунії – на $3,7 млрд, Китаю – на $2,4 млрд. 
  • До трійки найбільш експортованих з України категорій товарів увійшли: продовольчі товари ($21,8 млрд), метали та вироби з них ($3,9 млрд), а також машини, устаткування та транспорт ($2,9 млрд).
Товарообіг України торік досяг $99 млрд: традиційно найбільше імпортували з Китаю, експортували – до Польщі /Фото 1

Інфографіка: Державна митна служба.

Контекст

Минулого року товарообіг становив $99,7 млрд. Зокрема, у 2022 році в Україну імпортували товарів на $55,5 млрд, а експортували продукції на $44,2 млрд, повідомляла Державна митна служба.

За даними Мінекономіки, за підсумками 2023 року Україна наростила обсяги експорту на 112 000 т, до майже 100 млн т товарів, водночас у вартісному вимірі показник впав на 18,7%, до $35,8 млрд.

За більшістю експортних статей українська економіка торік втратила у виручці. За словами першої віцепрем’єрки – міністерки економіки Юлії Свириденко, надходження від експорту торік сягнули одного з найнижчих показників за останнє десятиліття. «Це очікуваний та об’єктивний результат, який став наслідком проблем в логістиці», – сказала вона. Торік в Україні спостерігався значний дефіцит торгівлі товарами на суму $26,4 млрд. Його спричинили два ключові фактори: проблеми в логістиці й потреби оборони в 2023 році. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні