Категорія
Новини
Дата

«Один із найнижчих показників за десятиліття». Україна торік експортувала майже 100 млн т товарів на $35,9 млрд

За підсумками 2023 року Україна наростила обсяги експорту на 112 000 т, до майже 100 млн т товарів, повідомляє Міністерство економіки. Водночас у вартісному вимірі показник впав на 18,7%, до $35,8 млрд.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Попри загальний спад експорту українських товарів, позитивні тенденції спостерігаються на ринку меблів – обсяги зросли на 11%, а грошові надходження на 7%. Також минулого року Україна в 1,7 раза більше експортувала цукру.
  • За більшістю експортних статей українська економіка торік втратила у виручці. Наймасовіший за обсягом експортний товар – кукурудза при фізичному зростанні на 5% у грошах приніс на 16,8% менше, ніж роком раніше. Минулого року з України вивезли 26,2 млн т цієї зернової культури. 
  • За словами першого віцепрем’єра – міністра економіки Юлії Свириденко, надходження від експорту торік сягнули одного з найнижчих показників за останнє десятиліття. «Це очікуваний та об’єктивний результат, який став наслідком проблем в логістиці», – сказала вона.
  • Наразі зростає експорт морським транспортом, загалом за 2023 рік морем Україна вивезла майже на 1 млн тонн більше, ніж торік. Натомість експорт автомобільним транспортом й далі скорочується через польське блокування кордонів. У грудні в порівнянні з листопадом показник впав на 18,3%. Але за підсумками року втрати незначні – лише -0,7%.
  • Водночас Україна наростила експорт контейнерними перевезеннями на 86% залізничним транспортом і на 36% автомобільним. Зараз це найбільш ефективний вид транспорту для продукції з доданою вартістю.
  • На відміну від експорту, імпорт у грошовому вимірі торік зріс та склав $62,2 млрд. Найбільше Україна завозила паливо на $7,8 млрд, «різне» (те, що не афішується) на $3,7 млрд, лікарські засоби на $1,7 млрд, БПЛА на $681 млн. Також у топпозиціях імпорту – автомобілі, добрива та засоби захисту рослин. 
«Один із найнижчих показників за десятиліття». Україна торік експортувала майже 100 млн т товарів на $35,9 млрд /Фото 1

Інфографіка: Мінекономіки

  • Торік в Україні спостерігався значний дефіцит торгівлі товарами на суму $26,4 млрд. Його спричинили два ключові фактори: проблеми в логістиці й потреби оборони в 2023 році. 

Контекст

У 2022 році в умовах війни український бізнес експортував товарів на $44,1 млрд, вагою 99,8 млн тповідомив заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка. Серед товарів лідером за вартістю й обсягом була кукурудза. Географічно 63% експорту припало на ЄС ($27,9 млрд), найбільше експорт був спрямований до Польщі ($6,6 млрд). Поза межами ЄС найбільшим ринком експорту стала Туреччина ($2,9 млрд).

Імпорт у 2022 році в обсягах скоротився майже вдвічі (48,1%), але вартісно лише на 19,6%. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні