Категорія
Новини
Дата

ЄС планує спільне морське патрулювання для захисту енергоінфраструктури від можливих диверсій РФ

Євросоюз розглядає можливість проведення спільного морського патрулювання та військово-морських навчань для боротьби з російськими кораблями-шпигунами та захисту критичної морської інфраструктури, пише Financial Times. Вважається, що цілями можуть бути плавучі сховища та регазифікаційні установки.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Оновлена морська стратегія, яка буде опублікована в пʼятницю, 10 березня, включає план дій, що передбачає щорічні спільні військово-морські навчання ЄС та збільшення патрулів військових і берегової охорони при покращенні координації між державами-членами.
  • Уповноважений з питань навколишнього середовища та океанів Віргініюс Сінкявічюс сказав, що стратегія також сприяє розширенню супутникового моніторингу та обміну розвідувальними даними. «Певно, існує потреба в подальшому нарощуванні потенціалу та можливостей серед держав-членів», – зазначив він.
  • Він заявив, що напад на газопровід Nord Stream засвідчив необхідність підвищення пильності європейської морської діяльності в Європі. Представники західної розвідки розходяться в думках щодо того, хто несе відповідальність за вибухи на підводних газопроводах, які сталися у вересні минулого року. Данія, Швеція та Німеччина все ще розслідують інцидент.
  • «Після того, що сталося з Nord Stream, нам необхідно посилити моніторинг і захист критичної морської інфраструктури та суден від фізичних та кіберзагроз», – сказав Сінкявічюс Financial Times.
  • Держави-члени попередили про зростаючу кількість свідчень діяльності Росії навколо морських вітряних електростанцій, нафтових і газових бурових платформ та телекомунікаційних кабелів.

Контекст

Цього року нідерландські та бельгійські спецслужби виявили підозрілу активність навколо вітрових електростанцій у Північному морі. В одному випадку ВМС Нідерландів супроводжували російський човен, який, як вони вважали, досліджував енергетичну інфраструктуру. Росія «готувала операції із заворушень та диверсій», заявили в Гаазі.

Росія ініціювала «діяльність, що вказує на шпигунство, а також підготовку операцій з пошкодження та саботажу» підводних кабелів, вітряних електростанцій і газопроводів у Північному морі, йдеться у звіті, опублікованому підрозділом військової розвідки Нідерландів (MIVD). Зазначається, що «Росія таємно складає карту цієї інфраструктури і робить дії, що свідчать про підготовку до підриву та саботажу».

Сінкявічюс попередив, що можливими цілями можуть бути плавучі сховища та регазифікаційні установки (FSRU), термінали, життєво важливі для планів Європи щодо ліквідації своєї залежності від російського газу. Декілька країн, включаючи Німеччину та Італію, орендували морські FSRU.

Минулої осені Норвегія підвищила рівень бойової готовності своїх збройних сил після ймовірного саботажу у вересні на газопроводах «Північний потік – 1» та «Північний потік – 2», якими російський газ може надходити до Європи. Осло посилило військове спостереження за Північним морем і влаштувало демонстрацію військової сили, запустивши винищувачі F-35 над своїми нафтогазовими платформами після повідомлень про появу поблизу невідомих дронів.

Німеччина, Велика Британія та Франція також надали допомогу, тоді як Італія заявила, що її військово-морський флот посилить заходи щодо захисту газопроводів, що йдуть з Північної Африки до Європи через Сицилійський канал, попередивши, що побоюється, що Росія може спробувати атакувати важливу енергетичну інфраструктуру, пише FT.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні