«Це необхідне і болюче очищення сектору». Очільник Rothschild & Co. в СНД Джованні Сальветті про те, коли закінчиться криптозима й чому вона була потрібна
Категорія
Інновації
Дата

«Це необхідне і болюче очищення сектору». Очільник Rothschild & Co. в СНД Джованні Сальветті про те, коли закінчиться криптозима й чому вона була потрібна

Криптовалюти не поспішають дорожчати, а падіння біржі FTX і проєктів з її орбіти ще більше підкосило сектор. Коли можна очікувати відновлення індустрії й чому воно точно буде

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Капіталізація криптовалют обвалилася з $2,3 трлн до $800 млрд із початку 2022-го, за даними CoinMarketCap. Затяжна криптозима супроводжується банкрутствами великих гравців: у червні – криптобанк Celsius Network, наступного місяця – один із найбільших криптовалютних хедж-фондів Three Arrows Capital. А в листопаді – біржа FTX, яка остаточно привалила ринок. 

На цьому тлі глава Rothschild & Co. у регіоні СНД Джованні Сальветті не втрачає віру в крипту й блокчейн. В інвестиційному банкінгу він уже понад 20 років. Протягом кількох років він консультує Міністерство фінансів України та інші державні підприємства з питань міжнародного боргу.  

Криптовалютами Сальветті цікавиться як бізнес-ангел. Своїх інвестицій він не розкриває, але криптопроєкти становлять до 10% його портфелю. Він також член ради директорів майнінгової компанії White Rock Management. Чому Сальветті продовжує вірити в крипту й коли він прогнозує відновлення ринку?

Forbes публікує скорочену і відредаговану для ясності версію дискусії Джованні Сальветті й редактора – засновника Forbes Ukraine Володимира Федоріна. Дискусія відбулася 24 листопада на конференції Forbes Tech 2022.

Скільки часу потрібно для відновлення криптовалюти, чи криптозима вже назавжди?

Багато людей запитують, чи настав кінець крипті й блокчейну? І моя відповідь – абсолютно ні. Це необхідне й болюче очищення сектору, який зіпсували надлишок ліквідності під час COVID-19, жадібність і злочинність, відсутність регулювання, невігластво з боку інвесторів.

Я переконаний на 100%, що майбутнє технології блокчейн буде надзвичайно позитивним. Це змінить спосіб нашого життя швидше, ніж колись це зробив інтернет. Проте сектору знадобиться багато часу для відновлення. Під час попередньої криптозими біткоїн обвалився більш ніж на 50%. Щоб повернутися до нових висот, йому знадобилося близько 86 тижнів. 

Яке ваше бачення, скільки часу потрібно буде зараз: три роки, п’ять?

Це залежить від багатьох зовнішніх факторів. Зараз це сильно пов’язано з монетарною політикою, ставленням Уолл-стріт і фондів. Проте якби мені довелося робити ставки, я б сказав, що відновлення почнеться у 2024 році. 

Чи можемо ми розглядати біткоїн або ефіріум як валюти, чи вони все ж є активами?

Мабуть, єдине, у чому я впевнений, це те, що блокчейн змінить фінансовий сектор. Чи буде корисним біткоїн? Я вірю, що трансформація буде масштабною, і біткоїн буде ключовим орієнтиром у цій технологічній революції. Він залишатиметься резервом вартості або точкою відліку для низки транзакцій.

Я б нікому не радив вкладати понад 10–15% портфеля в криптовалюту.

Джованні Сальветті

Ми побачили, що біткоїн є дуже хорошим засобом спекуляції, який не накопичує цінності. Які приклади використання, окрім тримання частини активів у нерегульованому секторі, можуть бути для біткоїна в майбутньому? 

Спекуляція є результатом надлишкової ліквідності з березня 2020 року. Виникало питання: у що інвестувати? У біткоїн. Це був мейнстрим. Але це вже пройдено. Ви можете використовувати його як заставу для транзакцій на блокчейні. І зараз є DeFi. Ви можете позичити їх. 

Україна – це друга країна у світі (після США) за рівнем використання криптовалют. До війни Україна була четвертою, але через війну було створено багато цифрових гаманців. Проте їх не використовують у веденні бізнесу. Ви не можете реально використовувати біткоїн в Україні для розрахунку за послуги. У Південній Кореї 45% транзакцій ви можете робити у крипті.

Ми, ймовірно, перебуваємо на рівні 5% еволюції технології блокчейн. Усе, що зараз відбувається, це цікаво. Але в середньостроковій перспективі це не особливо актуально.

Як відродити довіру? Багато секторів повністю дискредитовані: криптокредитори, криптобіржі. 

Теоретично Blockchain – це технологія, що не потребує довіри.

Але люди не знають, де їхні $6 млрд.

Ми повинні відрізняти технологію від спекуляцій, які робили жадібні, непрофесійні й не дуже освічені інвестори. Кожна галузь проходить шлях до довіри. Прикро, що регуляція починається вже після серії катастроф. Але це життя – щоб вирішити проблему, спочатку потрібно її мати. На жаль, мільйони людей втратили багато грошей. 

Ми бачили крах FTX. Виникає питання, чи інші біржі є такими ж?

Я майже впевнений, що FTX не остання. Певна кількість інвесторів і шанувальників, які повʼязані з FTX, збанкрутують протягом наступних тижнів. Цей сектор важко спрогнозувати, бо мало людей розуміють різницю між біржами, гаманцями. Three Arrows Capital знадобився рік, щоб розкрити банкрутство. Тенденція стресу на ринку криптовалют ще деякий час збережеться. 

Одне, що я хочу сказати – капіталізація сектору DeFi, що є величезним застосуванням блокчейну, зменшилася зі $100 млрд (шість місяців тому) до $50 млрд. Водночас ще у 2020 році DeFi оцінювався в $1 млрд. Тож він усе одно в 50 разів більший, ніж два роки тому.

Які ваші особисті правила гри? Як ви розрізняєте шахраїв і хороший проєкт? 

На цій стадії ринку я вважаю, що краще тримати криптовалюту на апаратних гаманцях, а не біржах. 

Я точно не раджу нікому інвестувати в біткоїни, якщо ці гроші вам знадобляться протягом короткого проміжку часу. Вам потрібно інвестувати, думаючи, що технологія трансформується, і, швидше за все, біткоїн стане важливою частиною трансформації. Але гарантії щодо цього немає.

Яку частину вашого особистого портфеля складають криптоактиви?

Я вважаю за краще не відповідати на це питання. Я б нікому не радив вкладати понад 10–15% портфеля в криптовалюту. Ми люди, у нас є свої особисті проблеми, й іноді потрібні гроші. Ніхто не хоче опинитися в ситуації, коли доведеться продавати дешево. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні