Категорія
Новини
Дата

Ціна на нафту може пробити позначку в $120 у разі ескалації конфлікту між Роcією та Україною – JPMorgan

1 хв читання

Ціна на нафту марки Brent може пробити позначку $120 за барель на тлі ескалації конфлікту між Росією та Україною, прогнозує банк JPMorgan. Дефіцит пропозиції та геополітична напруга вже підняли ціни на 15% цього року.

Ключові факти

  • У випадку військового конфлікту між РФ та України наслідки відчують на собі споживачі в усьому світі, вважають фахівці. Перебої з постачанням нафти з РФ в умовах нестачі вільних потужностей в інших регіонах можуть «легко» підняти ціни на нафту до $120.
  • Якщо Росія скоротить обсяги експорту нафти вдвічі, то вартість Brent може зрости до $150 за барель, вважають JPMorgan.
  • За кращого сценарію, за якого напруженість між РФ та Україною знизиться, ціна на нафту, швидше за все, просто впаде до $84 за барель.
  • Прогнози JP Morgan щодо нафти Brent на перший квартал 2021 року становлять $84 за барель, а до четвертого кварталу ціна може зрости до $89. Для WTI прогноз становить $81 та $86 на перший та четвертий квартали відповідно.

Контекст

2021 року ціни на нафту зросли на 30%. У лютому цього року котирування Brent змогли перевищити $92 за барель уперше з жовтня 2014 року. Ціни зростають на тлі дефіциту пропозиції та відновлення попиту на пальне у світі. Зростанню також сприяє нарощування російських військ на кордоні з Україною і ситуація на Близькому Сході, що несе ризики перебою постачання.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні