Категорія
Новини
Дата

Ціна на нафту може пробити позначку в $120 у разі ескалації конфлікту між Роcією та Україною – JPMorgan

Ціна на нафту марки Brent може пробити позначку $120 за барель на тлі ескалації конфлікту між Росією та Україною, прогнозує банк JPMorgan. Дефіцит пропозиції та геополітична напруга вже підняли ціни на 15% цього року.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У випадку військового конфлікту між РФ та України наслідки відчують на собі споживачі в усьому світі, вважають фахівці. Перебої з постачанням нафти з РФ в умовах нестачі вільних потужностей в інших регіонах можуть «легко» підняти ціни на нафту до $120.
  • Якщо Росія скоротить обсяги експорту нафти вдвічі, то вартість Brent може зрости до $150 за барель, вважають JPMorgan.
  • За кращого сценарію, за якого напруженість між РФ та Україною знизиться, ціна на нафту, швидше за все, просто впаде до $84 за барель.
  • Прогнози JP Morgan щодо нафти Brent на перший квартал 2021 року становлять $84 за барель, а до четвертого кварталу ціна може зрости до $89. Для WTI прогноз становить $81 та $86 на перший та четвертий квартали відповідно.

Контекст

2021 року ціни на нафту зросли на 30%. У лютому цього року котирування Brent змогли перевищити $92 за барель уперше з жовтня 2014 року. Ціни зростають на тлі дефіциту пропозиції та відновлення попиту на пальне у світі. Зростанню також сприяє нарощування російських військ на кордоні з Україною і ситуація на Близькому Сході, що несе ризики перебою постачання.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні