Хафізе Гайє Еркан /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Ердоган призначив головою центробанку Туреччини колишню американську банкірку. Інвестори очікують зміни політики

Хафізе Гайє Еркан Фото Getty Images

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган призначив колишню американську банкірку Хафізе Гайє Еркан новою очільницею центрального банку. Таке рішення може сигналізувати, що він готовий відмовитися від старого курсу грошово-кредитної політики, який спровокував рекордну інфляцію та обвал курсу ліри, пише Financial Times.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Еркан стане першою жінкою на цій посаді. Очікується, що центробанк Туреччини під її керівництвом може повернутися до більш традиційної монетарної політики.
  • На посаді вона змінить Шахапа Кавчіоглу, який різко знизив процентні ставки за вказівкою Ердогана, і тепер стане головою Агентства банківського регулювання та нагляду. 
  • Ердоган прийняв рішення про призначення Еркан лише через кілька днів після того, як він призначив міністром фінансів колишнього віцепрем’єра Мехмета Шимшека, який є популярним серед світових інвесторів. 
  • Він також призначив віцепрезидентом Джевдета Їлмаза, якого вважають прихильником ортодоксальної економічної політики
  • Як зазначає видання, ці призначення викликали обережний оптимізм серед інвесторів, що Ердоган повернеться до більш традиційної політики на тлі економічних і фінансових проблем у Туреччині.

Контекст

Еркан є випускницею Прінстонського університету та експертом у сфері управління ризиками. Вона провела майже вісім років у First Republic Bank, причому у липні 2021 року була призначена одним із головних виконавчих директорів, а наприкінці того ж року звільнилася з банку.

Еркан – пʼятий очільник центрального банку Туреччини з 2019 року. До призначення Кавчіоглу Ердоган звільнив трьох керівників, які намагалися посилити політику. За два останні роки ставку турецького центробанку знижено з 19% до 8,5%.

На тлі новин про призначення голови центробанку курс турецької ліри впав до 23,5 за долар, порівняно з 23,1 за ліру на закриття попередньої сесії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні