Категорія
Новини
Дата

Зміна політики. Центробанк Туреччини майже удвічі підвищив ключову ставку

Центральний банк Туреччини підвищив ключову ставку з 8,5% до 15% річних, йдеться в повідомленні регулятора. Це перше посилення грошово-кредитної політики з березня 2021 року.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Як пояснили в центробанку, рішення прийнято, щоб «якнайшвидше встановити курс дезінфляції, закріпити інфляційні очікування та контролювати погіршення цінової динаміки».
  • «За необхідності посилення грошово-кредитної політики й надалі продовжуватиметься, доки не буде досягнуто значного поліпшення прогнозу щодо інфляції», – йдеться у повідомленні. 
  • Центробанк також обіцяє продовжити використання всіх наявних інструментів для досягнення основної мети – забезпечення стабільності цін.

Контекст

За даними Інституту статистики Туреччини, у травні річна інфляція в країні перевищила 39,5%. Оцінка незалежної групи аналізу інфляції (ENAG) свідчить, що інфляція у Туреччині за підсумками травня досягала 109%.

Рішення суттєво підвищити ключову ставку стало першим посиленням грошово-кредитної політики з березня 2021 року й першим рішенням після призначення головою ЦБ Хафізе Гайє Еркан.

Її було призначено на посаду на початку червня – через тиждень після перемоги на президентських виборах Реджепа Ердогана. Раніше Еркан займала керівні посади у банках Goldman Sachs та First Republic. 

Експерти очікували, що таке рішення може сигналізувати, що Ердоган відмовиться від старого курсу грошово-кредитної політики, який спровокував рекордну інфляцію та обвал курсу ліри.

Ердоган також призначив віцепрезидентом Джевдета Їлмаза, якого вважають прихильником ортодоксальної економічної політики.

Пізніше Ердоган заявив, що даватиме новій економічній команді більше свободи дій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні