Ердоган виграв президентські вибори в Туреччині /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Ердоган виграв президентські вибори в Туреччині

Getty Images

Реджеп Ердоган переміг у другому турі виборів президента Туреччини. Про це повідомив голова Вищої виборчої комісії Ахмет Йенер, пише «Укрінформ» із посиланням на власкора. Центрвиборчком країни підрахував 99,9% бюлетенів.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Чинний президент Туреччини Ердоган набрав 52,16% голосів, а лідер опозиції Кемаль Киличдароглу – 47,84%.
  • «Чинний президент Турецької Республіки, як видно з попередніх результатів, пан Реджеп Таїп Ердоган, був обраний президентом», – повідомив Йенер.
  • «Переможцем виборів як 14 травня, так і 28 травня є всі 85 млн турецьких громадян. Я дякую кожному громадянинові Туреччини за можливість перебувати біля керма влади в Туреччині ще пʼять років», – сказав Ердоган під час виступу перед прихильниками.
  • Він наголосив, що, зважаючи на завершення виборчого процесу в Туреччині, влада має намір сконцентрувати весь свій час і енергію на внесок у розвиток країни. За словами Ердогана, інфляція – найактуальніша проблема Туреччини.

Контекст

У першому турі виборів два тижні тому Ердоган випередив Киличдароглу майже на 5 в.п. 

Ердоган перебуває на посту президента Туреччини з 2014 року, до цього з 2003 року він керував країною як премʼєр-міністр. 14 травня він пообіцяв поважати результати виборів та залишити пост у разі поразки.

Результати виборів у Туреччині показали глибоку поляризацію в країні. Опитування громадської думки перед виборами вказували на дуже напружену гонку, але давали Киличдароглу невелику перевагу. Два опитування напередодні першого туру показали, що він вищий за поріг у 50%.

Туреччина з населенням 85 млн, яка вже бореться зі зростаючою інфляцією, тепер стикається з двотижневою невизначеністю, яка може струснути ринки, оскільки аналітики чекають стрибків курсу ліри та на фондовому ринку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні