Категорія
Новини
Дата

Цифровізація агросектору та прозорі дотації. Верховна Рада ухвалила закон про Державний аграрний реєстр

1 хв читання

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №11063-д «Про Державний аграрний реєстр». Документ підтримали 267 депутатів. Прийняття закону допоможе, зокрема, розширити коло отримувачів дотацій, повідомила 19 вересня пресслужба Мінагрополітики.

Деталі

  • Ухвалення законопроєкту № 11063-д сприятиме подальшій цифровізації українського агросектору, що є однією з вимог міжнародних партнерів, зазначило Мінагрополітики. 
  • Очікується, що ДАР стане єдиним електронним вікном для спілкування агровиробників і органами влади. 
  • Завдяки прийнятому закону, в ДАР буде розширено коло тих, хто зможе отримати державну допомогу. Дякуємо Верховній Раді за підтримку, зазначив міністр аграрної політики та продовольства України Віталій Коваль.

Що передбачає ухвалений закон

  • Розширення кола користувачів ДАР. Держпідтримку зможуть отримувати не лише виробники сільгосппродукції, а й організації водокористувачів та суб’єкти АПК.
  • Врегулювання правового статусу ДАР та джерел його фінансування. 
  • Визначення повноважень держателя, адміністратора та технічного адміністратора ДАР, а також об’єктів реєстру та види реєстрової інформації, яка буде оброблятися в ньому.
  • Впровадження моніторингу цільового використання державної підтримки і допомоги, грантів у сільському господарстві з урахуванням позиції міжнародних партнерів;
  • Серед інших змін: забезпечення можливості формування витягів з ДАР; визначення прав та обов’язків користувачів ДАР; визначення обов’язкового використання даних ДАР та/або програмних засобів ведення ДАР під час надання державної підтримки, надання часткових гарантій за кредитними зобов’язаннями суб’єктами малого і середнього бізнесу, надання підтримки страхування сільськогосподарської продукції.

Контекст

Онлайн-платформа Державний аграрний реєстр була запущена у серпні 2022 року за підтримки ЄС. Платформу створили для допомоги українським агровиробникам.

У реєстрі аграрії зможуть у режимі реального часу отримати доступ до інформації про наявні програми державної підтримки та подати заявку на них онлайн. Під час реєстрації фермер також зможе перевірити в особистому електронному кабінеті дані про свою діяльність, земельні ділянки, тварин тощо. 

Зареєструватися в ДАР можуть виробники агропродукції незалежно від розміру, організаційно-правової форми чи напрямів діяльності, для цього потрібен лише електронний підпис. 

На 18 вересня 2024 року в ДАР зареєстровано понад 176 000 сільгосптоваровиробників. Протягом зазначеного періоду через реєстр було реалізовано більше 50 програм підтримки. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд