Категорія
Новини
Дата

Tony Blair Institute оцінив щорічні збитки України від мінного забруднення в $11,2 млрд. Ключові факти з дослідження

2 хв читання

Збитки України через міни та інші вибухонебезпечні предмети досягають $11,2 млрд щорічно, що співставно з 5,6% ВВП України в 2021 році. Найбільше втрачається через скорочення експорту агропродукції та зменшення надходжень місцевих податків. Про це йдеться в дослідженні Tony Blair Institute, проведеному спільно з Міністерством економіки України. 

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • Україна наразі вважається найбільш замінованою країною у світі: приблизно 139 300 кв. км землі – майже чверть країни – потребують обстеження на наявність мін.
  • 28 000 кв. км сільськогосподарських угідь по всій Україні покинуті через міни та інші наслідки війни.
  • Нинішній рівень забруднення мінами та іншими вибухонебезпечними предметами зменшує український експорт на $8,9 млрд щороку, що еквівалентно 13,2% від загального експорту в 2021 році.
  • Понад 20% регіонального ВВП через заміновані території втратили Чернігівська, Сумська, Миколаївська та Харківська області. Загалом місцева влада недоотримує понад $1,1 млрд місцевих податків.
  • Від початку повномасштабного вторгнення РФ через вибухонебезпечні предмети постраждали понад 1000 цивільних українців.
  • Фінансування з гуманітарного розмінування залишається недостатнім, йдеться в дослідженні. Уся оголошена офіційна допомога для фінансування протимінної діяльності в 2022 році склала лише $798 млн, з яких Україна отримала менше 50%.
  • Для повного розмінування України потрібно приблизно $34,6 млрд, за розрахунками Світового банку. 
  • Для досягнення амбітної мети українського уряду – повернути 80% потенційно замінованих земель до продуктивного використання за 10 років – фінансування має бути збільшене з приблизно $300 млн на рік до $2,8 млрд.
  • Із $34,6 млрд, необхідних для повного розмінування України, $50–200 млн буде потрібно на нетехнічне обстеження, $8,9 млрд – на технічне обстеження і приблизно $25,5 млрд – на фінансування очищення земель. 
  • Ці гроші Україна змогла б компенсувати менше ніж за три з половиною роки після повного очищення земель, наголошується у звіті.

Контекст

Понад 200 000 га родючих земель сапери обстежили, очистили від мін та передали аграріям із початку 2024 року, повідомило раніше Мінекономіки. З них понад 20 000 га сільгоспвиробники отримали в серпні. 

Загалом оператори протимінної діяльності обстежили з початку року понад 224 000 га, з яких у серпні – майже 23 400 га. Найбільше земель обстежено: Херсонська область: 17 600 га в серпні, 184 500 га – з початку року; Харківська область: 2400 га в серпні, 17 500 га – з початку року; Миколаївська область: 1100 га в серпні, 12 100 га – з початку року.

Вартість розмінування пріоритетних земель може становити понад $1,5 млрд. Орієнтовна вартість нетехнічного обстеження 1 га – 5000–7000 грн.

У липні цього року Мінагрополітики спільно з Мінекономіки та Центром гуманітарного розмінування відкрили прийом заявок на компенсацію вартості розмінування сільськогосподарських земель через Державний аграрний реєстр. Загалом на програму компенсацій в держбюджеті закладено 3 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд