Категорія
Новини
Дата

Цілями Росії цієї ночі були Канівська та Дністровська ГЕС – Зеленський

Росія в ніч на пʼятницю, 29 березня, атакувала Канівську та Дністровську гідроелектростанції (ГЕС). Про це повідомив президент Володимир Зеленський після засідання Ставки.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Цієї ночі свідомими цілями ворога стали Канівська та Дністровська ГЕС. Країна-терорист хоче повторення екологічної катастрофи на Херсонщині», – йдеться у повідомленні Зеленського у телеграм-каналі. 
  • Президент зазначив, що тепер під загрозою не лише Україна, а й Молдова. «Вода не зупиниться перед прикордонними стовпами, як не зупиниться і російська війна, якщо разом і вчасно не зупинити її в Україні», – наголосив Зеленський.
  • Він повідомив, що на Ставці обговорили найбільш дієві способи фізичного захисту та їх упровадження на інших об’єктах, а також контракти на постачання зброї та боєприпасів.
  • «На перший план вийшла потреба в ППО. Через інтенсивність російських обстрілів необхідно швидше поповнювати запаси. Доручив посилити роботу з партнерами. Розраховуємо на їхню швидку реакцію», – додав президент.

Канівська та Дністровська ГЕС

Канівська ГЕС знаходиться на заплаві правого берега річки Дніпро біля північної околиці міста Канева і є другим ступенем Дніпровського каскаду. До складу Канівського гідровузла входять: будівля ГЕС суміщена з водозливною греблею із спряженими стоянами, правобережна та лівобережна земляні греблі із шлюзом та монтажним майданчиком. На ГЕС встановлено 24 капсульних гідроагрегати горизонтального типу. Потужність одного гідрогенератора – 22 МВт.

Дністровська ГЕС розташована на південному заході України на річці Дністер. Основною особливістю споруд Дністровської ГЕС є будівля руслового типу, що сприймає відносно високий напір (до 55 м) з водозливами над машинним залом. Греблею Дністровської ГЕС створено водосховище, максимальна глибина якого складає 54 м. Повна встановлена потужність ГЕС – 702 МВт.

Контекст

У ніч на 29 березня Росія завдала потужного ракетного-авіаційного удару по об’єктах паливно-енергетичного сектору України. Повітряні сили ЗСУ повідомили, що ворог застосував різні типи ракет та ударні дрони, усього – 99 засобів повітряного нападу. Є пошкодження енергоінфраструктури у Дніпропетровській, Вінницькій, Івано-Франківській, Львівській, Черкаській, Чернівецькій областях.

22 березня під удар потрапила Дніпровська ГЕС та інші обʼєкти енергетики по всій Україні. Через атаку без світла залишилися тисячі споживачів у Харківській, Одеській, Кіровоградській, Дніпропетровській, Хмельницькій, Запорізькій, Вінницькій та Львівській областях. Для підтримки енергосистеми Україна запросила 1500 МВт аварійної допомоги з сусідніх країн. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні