Фото: ДСНС Черкащини
Категорія
Новини
Дата

Росія вдарила по енергоінфраструктурі, є пошкодження у шести областях. ППО збила 58 «шахедів» і 26 ракет (оновлюється)

Фото: ДСНС Черкащини

У ніч на 29 березня Росія завдала потужного ракетного-авіаційного удару по об’єктах паливно-енергетичного сектору України, повідомляють Повітряні сили ЗСУ. Ворог застосував різні типи ракет та ударні дрони, усього – 99 засобів повітряного нападу. Премʼєрміністр Денис Шмигаль повідомив, що є пошкодження енергоінфраструктури у Дніпропетровській, Вінницькій, Івано-Франківській, Львівській, Черкаській, Чернівецькій областях.

Ключові факти

  • Міністр енергетики Герман Галущенко зазначив, що ворог завдав масованої атаки по енергетиці. Цього разу РФ била по об’єктам у Дніпропетровській, Черкаській, Кіровоградській, Івано–Франківській областях. «Ціллю атаки дронами та ракетами були, зокрема, об’єкти генерації електроенергії», – написав він.
  • Премʼєрміністр Денис Шмигаль повідомив, що є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях. Зокрема, у Дніпропетровській, Вінницькій, Івано-Франківській, Львівській, Черкаській, Чернівецькій областях. У деяких регіонах застосовані аварійні відключення.
  • За даними «Укренерго», внаслідок атаки зазнали пошкоджень теплові та гідроелектростанції в центральному та західному регіонах.
  • Наразі на Дніпропетровщині застосовані аварійні відключення, на Харківщині – графіки погодинних відключень.
  • ДТЕК повідомила, що окупанти атакували три теплоелектростанції компанії. «Серйозно пошкоджено обладнання. Після закінчення атаки енергетики оперативно почали ліквідацію наслідків», – йдеться в повідомленні 
  • Загалом підрозділи Повітряних Сил та Сухопутних військ, мобільні вогневі групи, засоби радіоелектронної боротьби Сил оборони України знищили 84 повітряні цілі. Йдеться про 58 ударних БпЛА типу «Shahed-136/131», 17 крилатих ракет Х-101/Х-555, 5 керовані авіаційні ракети Х-59 та 4 крилаті ракети «Іскандер-К».
  • Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко написав, що загалом під ударом були 10 регіонів. По медичну допомогу одразу після ударів звернулися 6 людей, серед яких – дитина.
  • На Львівщині не вдалося збити дві ракети «Кинджал», було пошкоджено обʼєкт критичної інфраструктури, повідомила ОВА.
  • У Дніпропетровській області пошкоджені кілька енергетичних обʼєктів – у Дніпровському, Криворізькому та Камʼянському районах, інформує ОВА. 
  • Наразі обмеження електроенергії діють на Криворіжжі та Харківщині. Надвечір можливі обмеження в східному та дніпровському регіонах, зазначає «Укренерго».
  • Протягом доби заплановано імпорт електроенергії з Румунії, Словаччини, Польщі, Угорщини, Молдови. Загальним обсягом 11 596 МВТ·год, з максимальною потужністю в окремі години до 1 520 МВт.

Новина оновлюється…

Контекст

Росія в ніч на 22 березня здійснила наймасштабнішу за останній час атаку на енергетичні обʼєкти України. Загалом ворог застосував 151 засіб повітряного нападу, повідомило Командування повітряних сил ЗСУ. В результаті протиповітряного бою знищено 92 повітряні цілі.

Під удар потрапила Дніпровська ГЕС та інші обʼєкти енергетики по всій Україні. Через атаку без світла залишилися тисячі споживачів у Харківській, Одеській, Кіровоградській, Дніпропетровській, Хмельницькій, Запорізькій, Вінницькій та Львівській областях. Для підтримки енергосистеми Україна запросила 1500 МВт аварійної допомоги з сусідніх країн. 

Пізно ввечері 24 березня росіяни атакували Одесу кількома групами ударних безпілотників з акваторії Чорного моря. Внаслідок пошкоджень енергетичної інфраструктури частину Одеси було знеструмлено. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні