Категорія
Новини
Дата

Ціна на газ у Європі обвалилася через аномально теплу погоду

Вартість природного газу в Європі опустилася нижче за $1000 вперше з 14 червня. Ціни на на біржі в Європі падають через аномально теплу погоду в регіоні. Високий рівень запасів у підземних газових сховищах та заходи ЄС щодо стримування споживання послабили побоювання щодо дефіциту газу цієї зими, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Вартість листопадового фʼючерсу на хабі TTF в Нідерландах знизилася на 10,5%, до €101,7 за 1 МВт·год, або $1049 за тисячу кубометрів з урахуванням поточного курсу, свідчать дані біржі ICE.
  • У ході торгів ціни впали на 15%, а біржові ціни на газ опускалися до €96,5 за МВт·год, або $995,5 за тисячу кубометрів. 
  • Як очікується, до кінця місяця погода у Європі буде теплішою, ніж зазвичай, що призведе до пізнішого початку опалювального сезону та дозволить продовжити заповнення підземних сховищ газу, зазначає видання. 
  • Проте ціни на газ все ще більш ніж утричі вищі, ніж у середньому для цього сезону за попередні пʼять років.
  • «Європа зараз перебуває в комфортному становищі щодо постачання газу. Ризики відключень електроенергії та нормування зараз відступають», – каже аналітик консалтингової компанії Wood Mackenzie Грем Фрідман.

Контекст

Більшість країн Європи заповнили свої сховища або до нормативного (80%), або до граничного рівня. Також до максимального рівня за три роки зросли запаси СПГ у резервуарах приймальних терміналів. Наразі перевищили цільовий 80-відсотковий рівень сховища Австрії, Бельгії, Болгарії, Угорщини, Чехії, Хорватії, Данії, Франції, Німеччини, Італії, Нідерландів, Польщі, Португалії та Іспанії.

Країни ЄС скоротили залежність від російського газу. Це відбувається швидше, ніж планувалося, заявляла раніше президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на засіданні Європейського парламенту у Страсбурзі.

За її словами, на початку весни країни ЄС «дуже сильно залежали від російського газу». «Тоді ми вважали, що знадобиться кілька років для того, щоб замістити газ із Росії. Але факт такий: нам знадобилося лише вісім місяців для того, щоб замістити дві третини (від загального постачання з РФ)», – сказала фон дер Ляєн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні