Категорія
Новини
Дата

Ціна на газ у Європі підскочила до максимуму з початку року після збою постачань з Норвегії

2 хв читання

Ціна на газ у Європі в понеділок, 3 червня, підскочила до найвищого рівня цього року – €38 за МВт·год, після збою на газопереробному заводі в Норвегії, пише Financial Times. Це підкреслює важливу роль норвезьких поставок після того, як континент значною мірою відмовився від російського імпорту.

Норвегія є найбільшим постачальником природного газу до Європи, минулого року на її частку припало 30% постачання блоку, до війни «Газпром» забезпечував близько 35% всього газу Європи.

Ключові факти

  • Ціна європейського еталонного TTF піднялася вище €38 за МВт·год, збільшившись більш ніж на 13%, що є найвищим показником з початку грудня.
  • Стрибок цін відбувається попри те, що у Європі є комфортний рівень запасів газу в сховищах. Станом на суботу, 1 червня, сховища ЄС були заповнені більш ніж на 70%, що є другим за величиною показником за всю історію спостережень у цю пору року. 
  • Європейська комісія поставила за мету досягти 90-відсоткового рівня зберігання до листопада, але аналітики вважають, що до літа сховища можуть бути заповнені.
  • Зростання цін «наголошує на крихкості європейського газового ринку та зростаючій залежності від меншого пулу джерел постачання», сказав Вейн Брайан, директор з європейських газових досліджень у LSEG. 
  • Ціни почали зростати з кінця травня, після того як австрійська енергетична група OMV попередила, що «Газпром» може припинити постачання газу після рішення суду за участю австрійської компанії, поставивши під сумнів російські трубопровідні постачання до Європи, що залишилися.
  • Збій у Норвегії стався на газовому заводі Nyhamna, потужність якого становить 79,8 млн кубометрів газу на добу. За даними Gassco, норвезької державної компанії, яка управляє газотранспортною системою країни, завод зупинили на «невизначений термін».

Контекст

Оскільки ціни на газ у Норвегії вищі, ніж у Росії, після скорочення російського експорту виникло обурення щодо того, що Норвегія отримує вигоду за рахунок Європи. Але критика затихла, коли уряди і трейдери ухвалили нові ринкові умови.

Нова роль Норвегії як постачальника газу до Європи виявилася дуже прибутковою – експорт газу досяг рекордного рівня 1,4 трлн крон ($130 млрд) у 2022 році.

Норвезький нафтогазовий гігант Equinor непомітно зайняв місце, яке колись належало російському ПАТ «Газпром». Із більш ніж 109 млрд кубометрів природного газу, експортованих Норвегією в Європу минулого року, приблизно дві третини продані компанією Equinor. Зростаюча актуальність Equinor у Європі опинилася в центрі уваги минулого літа, коли компанія оголосила про продовження технічного обслуговування на деяких зі своїх найбільших газових обʼєктів. За лічені хвилини ціни на газ зросли майже на 20%.

Постачання природного газу з Норвегії цього року можуть досягти нового рекорду. Equinor працює над збільшенням своєї потужності та усуненням вузьких місць завдяки оптимізації робіт з технічного обслуговування.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні