Категорія
Новини
Дата

Ціни на газ в Європі зросли на тлі атак РФ по українським ПСГ

У четвер, 11 квітня, Росія атакувала два українські підземні сховища газу, що призвело до зростання цін у Європі і послужило новим нагадуванням про загрози енергетичній інфраструктурі, пише Bloomberg. Європейські газові фʼючерси зросли на 7,1%.

Ключові факти

  • За словами Олексія Чернишова, генерального директора «Нафтогаз України», обʼєкти все ще працюють, поки фахівці оцінюють наслідки обстрілу. Атака на українські газосховища стала вже четвертою за рахунком і поки що не вплинула на їхню роботу. 
  • Проте, ці обстріли наголошують на потенційному ризику для зберігання газу в Україні, якщо запаси газу в Європі заповняться цього літа. Україна має більше сховищ, аніж будь-яка інша країна в Європі, і вона активно залучає трейдерів для зберігання газу.
  • Європейські газові фʼючерси зросли на 7,1%, що більш ніж компенсувало втрату попередніх двох днів.
  • Українські сховища розташовані у західній частині країни, що межує із Європейським Союзом, на глибині до двох кілометрів під землею. Вони також підключені до мереж блоку, оскільки Україна протягом десятиліть відігравала роль транзитного маршруту для постачання російських енергоносіїв.
  • Потужності використовували такі компанії, як Shell Plc та DXT Commodities. Нещодавно «Нафтогаз» провів переговори про зберігання газу цього року з RWE AG, норвезькою Equinor ASA та французькими TotalEnergies SE та Engie SA. Німецька компанія SEFE також розглядає можливість поновлення зберігання газу в Україні.
  • Голландські фʼючерси на найближчий місяць, європейський газовий орієнтир, до 13:19 в Амстердамі зросли на 5,5% до €28,59 за МВт·год.

Контекст

У 2022 році блок занурився в енергетичну кризу: влітку ціни на природний газ зросли до рекордного рівня, оскільки Москва скоротила постачання.

У червні 2023-го стало відомо, що європейські чиновники обмірковують, чи підтримувати звʼязок із Більче-Волицько-Угерським підземним газосховищем та іншими обʼєктами, розкиданими по всій Україні, в яких може зберігатися газ, коли взимку попит і ціни на паливо підскочать. Газосховища України розташовані у відносній безпеці на глибині 2 км під землею та вміщують понад 30 млрд кубометрів.

Сховища у ЄС досягли майже максимальної потужності вже у середині жовтня і Україна стала альтернативою для зберігання газу, призначеного для сусідніх держав. Україна також запропонувала такі стимули, як дешеві тарифи на зберігання та звільнення від мит на три роки, що дозволить легко реімпортувати газ до ЄС.

За даними The Economist, європейським трейдерам вдалося заробити близько $320 млн завдяки зберіганню газу в підземних газових сховищах України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні