Категорія
Новини
Дата

Ціни на газ у Європі впали через теплу погоду до найнижчого рівня з лютого минулого року 

2 хв читання

Ціни на природний газ у Європі продовжили зниження, базові фʼючерси впали на цілих 7,8% до найнижчого рівня із середини лютого, пише Bloomberg. Мʼякі погодні умови поширилися по всьому регіону, і у великих містах, таких як Берлін, було зафіксовано найтепліший початок року. 

Ключові факти

  • Потепління зменшило потребу в опаленні та зменшило побоювання з приводу надто швидкого виснаження запасів газу. У 2022 році ціни впали майже вдвічі порівняно із середнім показником, що стало благословенням для політиків та споживачів, які торік боролися зі зростаючими рахунками, а також для центральних банків, які були змушені підвищити відсоткові ставки, щоби придушити інфляцію.
  • Попит на газ також знизився через збільшення виробництва вітрової енергії в останні дні. 
  • Фʼючерси на газ у Нідерландах впали на 2,5% до €70,50 за МВт·год після падіння на 6,1% у вівторок. Еквівалентний контракт у Великій Британії впав на цілих 3,1%.
  • Проте уряди продовжують закликати людей продовжувати економити енергію. Незважаючи на недавню теплу погоду, більша частина зими ще попереду, і ціни на газ залишаються значно вищими за середній показник за останні пʼять років.
  • Водночас ситуація із запасами газу у сховищах ЄС краща, ніж у 2016–2018 роках, кажуть в Єврокомісії. Так вважають, що становище із запасами газу в сховищах держав – членів ЄС є сприятливим за показника вищим за 80%, заявила офіційний представник ЄК Дана Спінант, пише «Інтерфакс-Україна».
  • Інший представник ЄК Тім Макфі вважає, що таке становище пояснюється як теплою зимовою погодою, так і заходами, які вживала Єврокомісія для полегшення ситуації в умовах енергетичної кризи. При цьому він не заперечує майбутні труднощі під час наступної зими.

Контекст

Стеля цін на газ у ЄС запроваджується як захід для боротьби з інфляцією, яка в останні місяці перебуває на історичних максимумах.

Хоча європейські ціни на газ знизилися в останні місяці до близько €100 за МВт·год, вони залишаються значно вищими за середні для цієї пори року.

Раніше Єврокомісія запропонувала надзвичайні заходи ЄС, зокрема збори за непередбачений прибуток з енергетичних компаній та скорочення споживання електроенергії. У вересні ЄС запропонував пакет екстрених заходів для боротьби зі зростанням цін на енергоносії, але виключив обмеження цін на газ. Уже тоді ця ідея розділила 27 країн – членів блоку.

Європейські домогосподарства платять більше, ніж будь-коли, за електроенергію та природний газ, навіть попри те, що уряди витрачають мільярди доларів на захист споживачів від енергетичної кризи. Сума допомоги бізнесу та населенню в Європі в протистоянні енергетичній кризі в листопаді перевищила €700 млрд, більш ніж третина витрат припадає на Німеччину.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні