Категорія
Новини
Дата

Ціни на газ у Європі впали через теплу погоду до найнижчого рівня з лютого минулого року 

Ціни на природний газ у Європі продовжили зниження, базові фʼючерси впали на цілих 7,8% до найнижчого рівня із середини лютого, пише Bloomberg. Мʼякі погодні умови поширилися по всьому регіону, і у великих містах, таких як Берлін, було зафіксовано найтепліший початок року. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Потепління зменшило потребу в опаленні та зменшило побоювання з приводу надто швидкого виснаження запасів газу. У 2022 році ціни впали майже вдвічі порівняно із середнім показником, що стало благословенням для політиків та споживачів, які торік боролися зі зростаючими рахунками, а також для центральних банків, які були змушені підвищити відсоткові ставки, щоби придушити інфляцію.
  • Попит на газ також знизився через збільшення виробництва вітрової енергії в останні дні. 
  • Фʼючерси на газ у Нідерландах впали на 2,5% до €70,50 за МВт·год після падіння на 6,1% у вівторок. Еквівалентний контракт у Великій Британії впав на цілих 3,1%.
  • Проте уряди продовжують закликати людей продовжувати економити енергію. Незважаючи на недавню теплу погоду, більша частина зими ще попереду, і ціни на газ залишаються значно вищими за середній показник за останні пʼять років.
  • Водночас ситуація із запасами газу у сховищах ЄС краща, ніж у 2016–2018 роках, кажуть в Єврокомісії. Так вважають, що становище із запасами газу в сховищах держав – членів ЄС є сприятливим за показника вищим за 80%, заявила офіційний представник ЄК Дана Спінант, пише «Інтерфакс-Україна».
  • Інший представник ЄК Тім Макфі вважає, що таке становище пояснюється як теплою зимовою погодою, так і заходами, які вживала Єврокомісія для полегшення ситуації в умовах енергетичної кризи. При цьому він не заперечує майбутні труднощі під час наступної зими.

Контекст

Стеля цін на газ у ЄС запроваджується як захід для боротьби з інфляцією, яка в останні місяці перебуває на історичних максимумах.

Хоча європейські ціни на газ знизилися в останні місяці до близько €100 за МВт·год, вони залишаються значно вищими за середні для цієї пори року.

Раніше Єврокомісія запропонувала надзвичайні заходи ЄС, зокрема збори за непередбачений прибуток з енергетичних компаній та скорочення споживання електроенергії. У вересні ЄС запропонував пакет екстрених заходів для боротьби зі зростанням цін на енергоносії, але виключив обмеження цін на газ. Уже тоді ця ідея розділила 27 країн – членів блоку.

Європейські домогосподарства платять більше, ніж будь-коли, за електроенергію та природний газ, навіть попри те, що уряди витрачають мільярди доларів на захист споживачів від енергетичної кризи. Сума допомоги бізнесу та населенню в Європі в протистоянні енергетичній кризі в листопаді перевищила €700 млрд, більш ніж третина витрат припадає на Німеччину.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні