Єврокомісія представила пропозиції щодо стримування цін на енергоносії та висловила підтримку Україні /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія представила пропозиції щодо стримування цін на енергоносії та висловила підтримку Україні

Getty Images

Європейська комісія оприлюднила в середу, 14 вересня, низку пропозицій щодо стримування стрибка цін на енергоносії, що вдарило по Європі після вторгнення Росії в Україну. За словами президента ЄК Урсули фон дер Ляйєн, солідарність блоку з Києвом буде «непохитною», пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Ніколи раніше цей парламент не обговорював стан нашого Союзу під час війни, що вирує на європейській землі», – заявила фон дер Ляйєн.
  • Вона додала, що «солідарність Європи з Україною залишиться непохитною», «Путін зазнає невдачі, а Європа переможе»
  • Фон дер Ляйєн, чиї пропозиції допомогти європейським домогосподарствам та компаніям включають зняття надприбутків енергетичних компаній та скорочення споживання електроенергії по всьому блоку, наголосила, що блок також працює над захистом домогосподарств та підприємств. За її словами, ЄК запропонує заходи від обмеження доходів виробників електроенергії до примусу компаній, що працюють на викопному паливі, ділитися прибутком, який вони отримують від різкого зростання цін на енергію.
  • «У наш час неправильно отримувати надвисокі рекордні доходи та прибуток від війни за рахунок наших споживачів. У цей час прибуток необхідно розділити і направити тим, хто його найбільше потребує», – сказала вона.
  • Під час щорічного звернення до Європарламенту фон дер Ляйєн була одягнена у синьо-жовті кольори, почесним гостем на засіданні є перша леді України Олена Зеленська.
  • У промові фон дер Ляйєн наголосила, що санкції щодо Росії мають реальний вплив і залишаться в силі. Країну залишили майже тисяча міжнародних компаній. «Російські військові беруть чіпи з посудомийних машин та холодильників, щоб полагодити свою військову техніку, бо в них закінчилися напівпровідники. Російська промисловість у руїнах», – каже фон дер Ляйєн.
  • Відзначила президентка ЄК і стрімкий контрнаступ України і додала, що «зараз не час Блоку помʼякшувати свою позицію». Вона зауважила, що Європа диверсифікувала свою діяльність, відмовившись від російської енергетики, але Москва, як і раніше, «активно маніпулювала» ринком, а ціни на газ зросли більш ніж у 10 разів у порівнянні з періодом до пандемії COVID-19.
  • Урсула Фон дер Ляєн також повідомила, що Україна приєднається до зони роумінгу ЄС.

Контекст

Після оголошення пропозицій Комісією міністри енергетики Європейського Союзу спробують схвалити нові загальноблокові заходи щодо зниження цін на газ і електроенергію на екстреному саміті 30 вересня.

Пропозиції Єврокомісії передуватимуть двотижневим інтенсивним переговорам, у ході яких 27 країн-членів ЄС спробують переформулювати пропозиції на остаточні рішення, які вони зможуть схвалити.

Дипломати ЄС кажуть, що існує широка підтримка обмеження доходів для підприємств, а також планів скорочення попиту на електроенергію. Але країни розходяться у думках щодо інших ідей, у тому числі обмеження цін на газ, яке не було включено до проєкту пропозицій Комісії.

Близько дюжини країн, включаючи Францію та Польщу, хотіли б встановити верхню межу цін на весь імпортований газ, що вони вважають найкращим способом стримування зростання цін. Комісія не відчуває ентузіазму щодо цієї ідеї, оскільки побоюється, що ЄС програє країнам, які готові платити більше на висококонкурентному ринку скрапленого природного газу.

Держави-члени ЄС, які імпортують великі обсяги газу з Росії, у тому числі Угорщина, Словаччина та Австрія, висловилися проти обмеження постачання російського газу, оскільки побоюються, що Кремль зупинить усі постачання газу, вкинувши їх у рецесію. Президент Росії Володимир Путін вже пригрозив припинити експорт енергоносіїв до Європи, якщо такий план буде погоджено.

Нідерланди та Данія насторожено ставляться до будь-якої цінової межі, тоді як Німеччина побоюється, що обмеження цін на російський газ спричинить розбіжності.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні