Категорія
Новини
Дата

Країни ЄС розділилися в думках щодо питання обмеження цін на російський газ

Міністри енергетики Європи, які зібралися в пʼятницю в Брюсселі, щоб швидко узгодити заходи з подолання енергетичної кризи, поки що не можуть дійти згоди. Зокрема, низка урядовців проти обмежень ціни на російський газ, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Наразі ціни на газ приблизно у вісім разів перевищують їхній середній рівень у цю пору року. Водночас цього тижня вони коливалися, оскільки трейдери оцінюють серйозні побоювання з приводу постачання. У пʼятницю ціни впали на 8,2%, звівши нанівець тижневий приріст.
  • За інформацією агентства, Німеччина не підтримує обмеження цін на російський газ, оскільки деякі країни ще залежать від цих поставок.
  • «У цих країн все ще є залежності, які змушують їх використовувати цей газ», – сказав журналістам у Брюсселі міністр економіки Німеччини Роберт Хабек. 
  • За словами німецького урядовця, Німеччина також виступає проти загального обмеження цін на газ, оскільки «це подасть неправильний сигнал ринку».
  • Міністр енергетики Австрії Леонор Гевсслер заявила, що країна, як і раніше, залежить від постачання газу з Москви, незважаючи на те, що залежність ослабла, тому також не підтримує обмеження ціни.
  • Видання підкреслює, що на сьогоднішній зустрічі міністрів не буде голосування, але обговорення матимуть ключове значення для ухвалення майбутніх рішень.
  • За інформацією Financial Times, Брюссель зараз стикається з тиском з боку щонайменше 10 країн ЄС, які вимагають запровадити обмеження на ціни на газ для всіх постачальників, при цьому деякі уряди попереджають, що рішення стосовно російського газу може підштовхнути президента Володимира Путіна до повного припинення постачання до Європи.
  • За словами офіційних осіб, країни-члени, які виступають проти пропозиції президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн застосувати обмеження виключно до імпорту російського газу, включають Італію, Польщу та Грецію.
  • Офіційні особи заявили, що встановлення обмеження ціни на російський газ, ймовірно, потребуватиме одностайного схвалення всіх 27 держав ЄС, оскільки це буде розглядатися як блокова санкція. Загальне обмеження ціни на газ може бути прийнято кваліфікованою більшістю. Угорщина, Австрія та Нідерланди висловили застереження щодо загального обмеження.
  • Прихильники обмеження ціни на весь імпорт газу пропонують встановити її вище поточних цін в Азії та США, щоб гарантувати, що міжнародні трейдери матимуть стимул робити поставки до Європи.
  • У п’ятницю міністри ЄС також мають обговорити податок на надмірні доходи виробників електроенергії та заходи щодо скорочення споживання енергії.

Контекст

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн раніше повідомила, що ЄС запропонує «стелю цін на російський газ». За її словами, ЄС вже скоротили імпорт російського газу з 40% до 9%.

Раніше повідомлялось, що ЄК пропонує два варіанти обмеження цін на газ із Росії, пише Financial Times. Один з них передбачає запровадження граничної ціни на російський газ, інший – ділить країни на «червону» та «зелену» зони залежно від балансу газу та ризиків. У «червоній» зоні ціни можуть бути обмежені, а в «зеленій» залишатимуться «досить високими», щоб полегшити надходження газу до «червоної» зони. Мінусом цього варіанта в Брюсселі назвали складнощі в організації.

Окрім цього Європейська комісія ініціюватиме обмеження ціни електроенергії, виробленої з інших джерел енергії, на рівні €200 за МВт·год.

Поточна спотова ціна на електроенергію в Німеччині, яка виступає регіональним орієнтиром, перевищує €450 за МВт·год. Оптові ціни на електроенергію різко зросли, тому що вони прив’язані до ціни на газ, незалежно від того, виробляється електроенергія з газу чи в інший спосіб. 

ЄС також пропонує закріпити обов’язкову ціль скорочення споживання електроенергії на 5% у години пікових цін.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні