Рахунки за електрику і газ в Європі досягли рекордного рівня, попри програми урядів з підтримки споживачів /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Рахунки за електрику і газ в Європі досягли рекордного рівня, попри програми урядів з підтримки споживачів

Shutterstock

Європейські домогосподарства платять більше, ніж будь-коли, за електроенергію та природний газ, навіть незважаючи на те, що уряди витрачають мільярди доларів на захист споживачів від енергетичної кризи, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За даними енергетичного консалтингового агентства VaasaETT Ltd., середня роздрібна ціна на газ у Європейському Союзі та Великій Британії становила майже 18 євроцентів ($0,18) за кВт⋅год у жовтні, що вдвічі більше, ніж того ж місяця минулого року. 
  • Цифри зʼявилися після того, як уряди ЄС пообіцяли виділити понад €550 млрд на захист громадян та підприємств від різкого зростання цін на енергію за останній рік. Якби країни не надавали таку підтримку, цілком імовірно, що рахунки домогосподарств були б ще вищими, сказав головний виконавчий директор гельсінської консалтингової компанії Філіп Льюїс.
  • У місячному вирахуванні середній тариф на електроенергію у жовтні зріс на 3,4%, на газ – на 2,5%. Найбільший місячний приріст був у Дубліні, де тарифи на електроенергію зросли на 44%, а середня ціна газу в Римі зросла на 97%.
  • Не по сезону тепла погода у жовтні принесла полегшення як споживачам, так і урядам, оскільки менше людей увімкнули опалення. Проте ціни зростатимуть у міру наближення зими в Європі.
  • «Якби криза тривала ще цілий рік або більше року, вартість цих заходів для урядів була б величезною, – сказав Льюїс. – Зрештою, споживачі забудуть, що ці ціни не є реальними цінами — вони приймуть їх за норму, і тоді їх практично неможливо буде прибрати».

Контекст

Росія скоротила постачання газу до Європи після того, як Захід підтримав Україну і ввів санкції проти Москви за вторгнення, внаслідок цього країни змушені були шукати альтернативні джерела постачання.

Наразі Європейська комісія запропонувала надзвичайні заходи ЄС, зокрема збори за непередбачений прибуток з енергетичних компаній та скорочення споживання електроенергії.

У вересні ЄС запропонував пакет екстрених заходів для боротьби зі зростанням цін на енергоносії, але виключив обмеження цін на газ. Уже тоді ця ідея розділила 27 країн – членів блоку.

Лідери країн ЄС на саміті в Брюсселі 25 жовтня погодилися прискорити зусилля щодо зниження попиту на енергію. Серед конкретних рішень запропоновано запровадити «динамічну» межу ціни на газ. 

З початку повномасштабної війни РФ проти України ЄС вдалося замістити дві треті поставок газу з Росії, заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні