Рахунки за електрику і газ в Європі досягли рекордного рівня, попри програми урядів з підтримки споживачів /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Рахунки за електрику і газ в Європі досягли рекордного рівня, попри програми урядів з підтримки споживачів

2 хв читання

Shutterstock

Європейські домогосподарства платять більше, ніж будь-коли, за електроенергію та природний газ, навіть незважаючи на те, що уряди витрачають мільярди доларів на захист споживачів від енергетичної кризи, пише Bloomberg.

Ключові факти

  • За даними енергетичного консалтингового агентства VaasaETT Ltd., середня роздрібна ціна на газ у Європейському Союзі та Великій Британії становила майже 18 євроцентів ($0,18) за кВт⋅год у жовтні, що вдвічі більше, ніж того ж місяця минулого року. 
  • Цифри зʼявилися після того, як уряди ЄС пообіцяли виділити понад €550 млрд на захист громадян та підприємств від різкого зростання цін на енергію за останній рік. Якби країни не надавали таку підтримку, цілком імовірно, що рахунки домогосподарств були б ще вищими, сказав головний виконавчий директор гельсінської консалтингової компанії Філіп Льюїс.
  • У місячному вирахуванні середній тариф на електроенергію у жовтні зріс на 3,4%, на газ – на 2,5%. Найбільший місячний приріст був у Дубліні, де тарифи на електроенергію зросли на 44%, а середня ціна газу в Римі зросла на 97%.
  • Не по сезону тепла погода у жовтні принесла полегшення як споживачам, так і урядам, оскільки менше людей увімкнули опалення. Проте ціни зростатимуть у міру наближення зими в Європі.
  • «Якби криза тривала ще цілий рік або більше року, вартість цих заходів для урядів була б величезною, – сказав Льюїс. – Зрештою, споживачі забудуть, що ці ціни не є реальними цінами — вони приймуть їх за норму, і тоді їх практично неможливо буде прибрати».

Контекст

Росія скоротила постачання газу до Європи після того, як Захід підтримав Україну і ввів санкції проти Москви за вторгнення, внаслідок цього країни змушені були шукати альтернативні джерела постачання.

Наразі Європейська комісія запропонувала надзвичайні заходи ЄС, зокрема збори за непередбачений прибуток з енергетичних компаній та скорочення споживання електроенергії.

У вересні ЄС запропонував пакет екстрених заходів для боротьби зі зростанням цін на енергоносії, але виключив обмеження цін на газ. Уже тоді ця ідея розділила 27 країн – членів блоку.

Лідери країн ЄС на саміті в Брюсселі 25 жовтня погодилися прискорити зусилля щодо зниження попиту на енергію. Серед конкретних рішень запропоновано запровадити «динамічну» межу ціни на газ. 

З початку повномасштабної війни РФ проти України ЄС вдалося замістити дві треті поставок газу з Росії, заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні