Категорія
Новини
Дата

Ціни на нафту впали через сильний долар та на тлі побоювань рецесії

Ціни на нафту впали в пʼятницю, 23 вересня, і торгуються на рівнях, небачених із січня, оскільки індекс долара досяг максимуму за два десятиліття, а також через побоювання попиту, оскільки зростання відсоткових ставок може призвести до рецесії в основних економічних секторах, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Фʼючерси на нафту марки Brent подешевшали на $3,74 , або 4,13%, до $86,72 за барель. Фʼючерси на американську нафту West Texas Intermediate (WTI) також знизилися на $3,98, або 4,77%, до $79,51 за барель.
  • Термінові контракти на нафту Brent та WTI за останній тиждень знизилися на 5,28% та 6,80% відповідно
  • У пʼятницю світові акції досягли дворічного мінімуму, а індекс долара досяг найвищого рівня за два десятиліття, що чинило тиск на нафту.
  • «Слабкі індекси ділової активності в Європі, побоювання з приводу зростання внаслідок агресивного посилення грошово-кредитної політики у США та у Європі чинять тиск на ризикові активи. Ціни на нафту не застраховані від цих побоювань щодо зростання», — сказав аналітик UBS Джованні Стауново.
  • У вересні спад ділової активності в єврозоні посилився, припускаючи наближення рецесії, оскільки споживачі скорочують витрати, щоб упоратися із кризою вартості життя. 
  • «Європейські фондові індикатори завершують тиждень на негативній ноті на тлі побоювань, що підвищення ставок призведе до рецесії в основних економіках», – йдеться у повідомленні PVM Oil Associates.

Контекст

Після того, як Федеральна резервна система США підвищила відсоткові ставки на 75 базисних пунктів у середу, центральні банки по всьому світу наслідували її приклад, підвищивши ризик економічного спаду. 

Тим часом у Великій Британії фунт впав до 37-річного мінімуму, а державні облігації впали після того, як новий міністр фінансів оголосив про історичне зниження податків і значне збільшення запозичень.

Що стосується постачання нафти, зусилля щодо відродження іранської ядерної угоди 2015 року зайшли в глухий кут, оскільки Тегеран наполягає на припиненні розслідувань ООН з ядерного нагляду, заявив високопоставлений представник Держдепартаменту США, що послабило очікування відновлення експорту іранської сирої нафти.

Окрім цього країни Європейського Союзу планують протягом кількох тижнів домовитися про обмеження цін на російську нафту, пише Bloomberg з посиланням на джерела. Ця ініціатива набрала обертів після того, як президент країни-агресора Володимир Путін оголосив мобілізацію в РФ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні