Саудівська Аравія, Росія та інші виробники ОПЕК+ планують оголосити про різке скорочення видобутку нафти. /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Саудівська Аравія та Росія збираються різко скоротити видобування нафти. Чим це загрожує

Саудівська Аравія, Росія та інші виробники ОПЕК+ планують оголосити про різке скорочення видобутку нафти. Фото Shutterstock

Саудівська Аравія, Росія та інші виробники ОПЕК+ планують оголосити про різке скорочення видобутку нафти, пише Financial Times, посилаючись на джерела. Таке рішення може розлютити США та допомогти РФ. CNN повідомила, що адміністрація Джо Байдена спробувала переконати союзників на Близькому Сході проголосувати проти.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

6 жовтня. Онлайн-конференція Forbes «Без рожевих окулярів»

6 жовтня. Онлайн-конференція Forbes «Без рожевих окулярів»

Що ви дізнаєтесь: Правила розвитку бізнесу в умовах абсолютної невизначеності; Як отримати в клієнти й співпрацювати з Міноборони – найбільшим замовником у країні; Як «воєнні» інновації можуть допомогти вашому бізнесу; 2023-й у цифрах від Мінфіну й НБУ.

Квитки на конференцію за посиланням

20 спікерів: Олексій Резніков, Сергій Марченко, Михайло Федоров, Олександр Конотопський, Алекс Ліссітса, Сергій Ніколайчук, Юлія Бадрітдінова, Тарас Чмут та інші.

Коли: 6 жовтня, з 10:00 до 16:00

Ключові факти

  • Саудівська Аравія та РФ наполягають на тому, щоб скоротити видобуток на 1–2 млн барелів. Розмір скорочення наразі не погоджений. Видобуток можуть скоротити поетапно протягом кількох місяців, зазначає видання.
  • Засідання членів ОПЕК та інших виробників відбудеться 5 жовтня у Відні. Аналітики називають майбутню зустріч найважливішою за останні роки, пише FT.
  • Очікується, що в ній візьме участь міністр енергетики РФ Олександр Новак, який підтримує значне скорочення видобутку, оскільки російська нафта вже торгується з великим дисконтом після того, як від неї відвернулися європейські покупці.
  • Скорочення видобутку, ймовірно, викличе заходи у відповідь з боку США, які хочуть обмежити доходи РФ від продажу нафти під час війни, вважають аналітики.
  • Напередодні CNN з посиланням на джерела повідомив, що адміністрація Джо Байдена спробувала переконати Кувейт, Саудівську Аравію та ОАЕ проголосувати проти скорочення видобутку нафти на засіданні ОПЕК+.
  • У Білому домі перспективу скорочення виробництва назвали «повною катастрофою» та «ворожим актом», зазначає телеканал. Якщо ОПЕК+ ухвалять рішення про скорочення видобутку нафти на 1 млн барелів на день, воно стане найбільшим з початку пандемії і може призвести до різкого стрибка цін.

Контекст

Водночас ЄС представив восьмий пакет санкцій проти Росії через проведення псевдореферендумів на окупованих територіях України. У рамках чергового пакета санкцій, зокрема, пропонується розробити юридичну основу для запровадження граничної ціни на російську нафту. Посли ЄС у середу затвердили деталі восьмого пакета санкцій ЄС, повідомила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Офіційна публікація санкційного пакета очікується 6 жовтня.

Угорщина заявила, що домоглася, щоб обмеження ціни на російську нафту не застосовувались до трубопровідних поставок і в екстрених випадках – до морських, а також «протиснула» виключення ядерної енергетики з нового пакета санкцій ЄС проти РФ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні