Категорія
Новини
Дата

TSMC отримає $11,6 млрд у вигляді грантів та кредитів від США на розширення виробництва чипів

США планують надати компанії Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) $6,6 млрд у вигляді грантів та $5 млрд у вигляді кредитів, щоб допомогти найбільшому у світі виробнику мікросхем побудувати заводи в Аризоні, пише Bloomberg. Таким чином реалізуються зусилля президента Джо Байдена щодо збільшення внутрішнього виробництва критично важливих технологій.

Ключові факти

  • Відповідно до попередньої угоди, оголошеної у понеділок, TSMC побудує третій завод у Фініксі, доповнивши два підприємства у штаті, виробництво на яких, як очікується, розпочнеться у 2025 та 2028 роках. TSMC є основним виробником чипів для таких компаній, як Apple Inc. та Nvidia Corp.
  • Третя виробнича ділянка TSMC, або фабрика, спиратиметься на 2-нанометровий технологічний процес нового покоління і має бути введена в експлуатацію до кінця десятиліття. 
  • Міністр торгівлі США Джина Раймондо заявила, що 2-нм чипи необхідні для нових технологій, включаючи штучний інтелект, і навіть для збройних сил.
  • «Вперше в історії ми вироблятимемо у великих масштабах найпередовіші напівпровідникові чипи на планеті тут, у Сполучених Штатах Америки, до речі, за участю американських робітників», – заявила Раймондо. 
  • Очікується, що проєкт також отримає податкову пільгу на інвестиції, за словами одного з високопосадовців.
  • Мине кілька місяців, перш ніж TSMC отримає обіцяне фінансування, оскільки компанія вступає в період комплексної перевірки перед досягненням остаточної, обовʼязкової угоди. Потім гроші будуть розподілені на основі показників будівництва та виробництва та можуть бути повернені, якщо TSMC не виконає свою частину угоди.

Контекст

Виділення коштів TSMC знаменує собою ще одну віху у прагненні Байдена стимулювати напівпровідникову промисловість США за допомогою Закону про чипи та науку 2022 року. Загалом у рамках програми було виділено $39 млрд у вигляді грантів, а також кредитів та гарантій на суму $75 млрд, щоб переконати напівпровідникові компанії збудувати заводи в Америці після десятиліть перенесення виробництва за кордон.

Корпорація Intel вже підписала попередню угоду на гранти та кредити на суму майже $20 млрд, а південнокорейська компанія Samsung Electronics, як очікується, отримає грант на суму понад $6 млрд. Очікується, найближчими тижнями буде оголошено про багатомільярдний пакет для Micron Technology Inc.

З моменту приходу Байдена до влади компанії оголосили про інвестиції в США на суму понад $200 млрд, при цьому найбільші кластери виникли в Аризоні, Техасі та Нью-Йорку. Угода, оприлюднена у понеділок, зʼявилася після кількох місяців переговорів із Міністерством торгівлі та TSMC.

Компанія має й інші міжнародні проєкти в Японії та Німеччині. Цього року TSMC провела церемонію відкриття свого заводу в Кумамото, який підтримує уряд Японії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні