Категорія
Новини
Дата

TSMC зупинила виробництво чипів на Тайвані після найпотужнішого за чверть століття землетрусу

Компанія TSMC, основний виробник чипів за контрактом Apple Inc. та Nvidia Corp., зупинила виробництво після найбільшого землетрусу, що стався на її рідному острові за 25 років, пише Bloomberg. Це викликало занепокоєння щодо збоїв у глобальному ланцюжку постачання технологій.

Ключові факти

  • Тайванська компанія з виробництва напівпровідників евакуювала персонал із певних районів і заявила, що оцінює наслідки землетрусу магнітудою 7,4 біля східного узбережжя. 
  • Місцевий конкурент United Microelectronics Corp. також зупинив обладнання на деяких заводах та евакуював деякі обʼєкти у своїх центрах у Сіньчжу й Тайнані, йдеться у заяві компанії.
  • Тайванські фірми від TSMC до ASE Technology Holding Co. виробляють та збирають переважну більшість напівпровідників, які використовуються в пристроях, від iPhone до автомобілів. Одна єдина вібрація може знищити цілі партії напівпровідників. 
  • Технологічні компанії острова все ще оцінюють наслідки землетрусу. Тим не менш, будь-яка зупинка виробництва загрожує порушити складний виробничий процес для напівпровідників. «Деякі високопродуктивні чипи потребують безперебійної цілодобової роботи у вакуумі протягом декількох тижнів, – кажуть аналітики. – Зупинка роботи в північних промислових районах Тайваню може означати, що деякі високоякісні чипи у процесі виробництва можуть бути зіпсовані».
TSMC зупинила виробництво чипів на Тайвані після найпотужнішого за чверть століття землетрусу /Фото 1

Наслідки землетрусу на Тайвані

TSMC зупинила виробництво чипів на Тайвані після найпотужнішого за чверть століття землетрусу /Фото 2

Наслідки землетрусу на Тайвані

TSMC зупинила виробництво чипів на Тайвані після найпотужнішого за чверть століття землетрусу /Фото 3

Наслідки землетрусу на Тайвані

TSMC зупинила виробництво чипів на Тайвані після найпотужнішого за чверть століття землетрусу /Фото 4

Наслідки землетрусу на Тайвані

TSMC зупинила виробництво чипів на Тайвані після найпотужнішого за чверть століття землетрусу /Фото 5

Інфографіка: Bloomberg

Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

На Тайвані близько 8-ї ранку за місцевим часом стався найсильніший землетрус за чверть століття – магнітудою 7,4. Внаслідок нього було зруйновано десятки будівель та загинуло щонайменше чотири особи. Оголошувалась загроза цунамі, яка згодом була скасована.

Тайвань схильний до землетрусів, оскільки знаходиться поблизу місця сходження двох тектонічних плит. Тим не менш, він також є джерелом приблизно 80-90% чипів вищого класу, необхідних, наприклад, для смартфонів і штучного інтелекту.

Керівники галузі та урядовці вже давно заявляють про небезпеку зосередження передового світового виробництва напівпровідників на острові, який, крім природних потрясінь, вважається потенційною військовою гарячою точкою. Це стало особливо очевидним у епоху Covid, яка посилила глобальну нестачу життєво важливих компонентів.

Американські чиновники, памʼятаючи про загрозу Тайваню з боку уряду материкового Китаю, підштовхнули американські та тайванські компанії, включаючи TSMC, до географічної диверсифікації. Але проєкти розширення TSMC, що реалізуються зараз у Японії й США, потребують часу, щоб набрати повну швидкість, а американські компанії, такі як Micron Technology Inc., як і раніше, ведуть основні операції на острові.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні