Категорія
Новини
Дата

США планують дозволити Samsung та TSMC продовжувати виробництво чипів у Китаї

2 хв читання

Адміністрація президента США Джо Байдена має намір дозволити провідним виробникам чипів із Південної Кореї та Тайваню підтримувати й розширювати свої існуючі операції з виробництва мікросхем у Китаї без репресій з боку США, пише The Wall Street Journal. Аналітики кажуть, що цей крок послабить заходи експортного контролю, спрямовані проти Пекіна.

Ключові факти

  • Заступник міністра торгівлі з промисловості та безпеки США Алан Естевес, заявив минулого тижня на галузевих зборах, що адміністрація Байдена має намір розширити існуючі винятки з політики експортного контролю США, спрямованої на обмеження компаніями продажу чипів та обладнання для їхнього виробництва до Китаю.
  • У жовтні минулого року США запровадили обмеження на напівпровідниковий сектор Китаю, але також надали річні винятки декільком компаніям, у тому числі південнокорейській Samsung Electronics і Taiwan Semiconductor Manufacturing, які інвестували мільярди доларів у будівництво заводів у Китаї. Ці пільги мали скінчитися у жовтні. Естевес заявив, що винятки будуть продовжені в найближчому майбутньому. 
  • За словами керівників галузі, рішення розширити пільги, а не згорнути їх, рівнозначне визнанню владою США того, що ізолювати Китай від високотехнологічних товарів важче, ніж очікувалося. Це також відбувається через те, що деякі іноземні компанії обурені розширенням втручання Вашингтона у їхню діяльність.
  • Раніше компанія Samsung, наприклад, заявила, що згорнула деякі зі своїх операцій у Китаї й не виробляє там передові напівпровідники, які могли б допомогти Китаю в просуванні своїх військових та інших чутливих технологій, таких як квантові обчислення.

Контекст

США прагнули не допустити потрапляння передових мікросхем до рук Китаю, обмежуючи експорт мікросхем і відповідного устаткування для їхнього виробництва як американськими виробниками, так й виробниками союзників.

США мають вплив на корейських і тайванських виробників мікросхем, оскільки ці компанії покладаються на технології та обладнання, розроблені або виготовлені компаніями з США, а також Нідерландів й Японії, уряди яких погодилися приєднатися до зусиль США щодо експортного контролю.

Американські та іноземні виробники мікросхем пручаються спробам США обмежити їхній бізнес з Китаєм. Азіатські й європейські уряди також виступили проти. Найгучніша критика походить із Південної Кореї. Китай на сьогодні є найбільшим експортним ринком. Сеул, близький військовий та економічний союзник США, також намагається не дратувати Пекін, який має суттєвий вплив на Північну Корею.

Китай має перевагу в критичних і нових технологіях, західні демократії програють глобальну конкуренцію. Про це свідчать дані Австралійського інституту стратегічної політики (ASPI), пише Reuters. Згідно з дослідженням ASPI, у 37 із 44 найважливіших і нових технологіях Китай лідирує, тоді як західні країни, зокрема навіть США, програють глобальну конкуренцію в оборонних, космічних, енергетичних і біотехнологіях.

Світовий банк попередив, що розʼєднання технологій і торговельні обмеження, повʼязані з напруженістю між США й Китаєм, завдають шкоди накопиченню знань та інноваціям в обох наддержавах, створюючи довгострокову загрозу економічному зростанню в Азії, пише Financial Times.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні