Категорія
Новини
Дата

США планують дозволити Samsung та TSMC продовжувати виробництво чипів у Китаї

Адміністрація президента США Джо Байдена має намір дозволити провідним виробникам чипів із Південної Кореї та Тайваню підтримувати й розширювати свої існуючі операції з виробництва мікросхем у Китаї без репресій з боку США, пише The Wall Street Journal. Аналітики кажуть, що цей крок послабить заходи експортного контролю, спрямовані проти Пекіна.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Заступник міністра торгівлі з промисловості та безпеки США Алан Естевес, заявив минулого тижня на галузевих зборах, що адміністрація Байдена має намір розширити існуючі винятки з політики експортного контролю США, спрямованої на обмеження компаніями продажу чипів та обладнання для їхнього виробництва до Китаю.
  • У жовтні минулого року США запровадили обмеження на напівпровідниковий сектор Китаю, але також надали річні винятки декільком компаніям, у тому числі південнокорейській Samsung Electronics і Taiwan Semiconductor Manufacturing, які інвестували мільярди доларів у будівництво заводів у Китаї. Ці пільги мали скінчитися у жовтні. Естевес заявив, що винятки будуть продовжені в найближчому майбутньому. 
  • За словами керівників галузі, рішення розширити пільги, а не згорнути їх, рівнозначне визнанню владою США того, що ізолювати Китай від високотехнологічних товарів важче, ніж очікувалося. Це також відбувається через те, що деякі іноземні компанії обурені розширенням втручання Вашингтона у їхню діяльність.
  • Раніше компанія Samsung, наприклад, заявила, що згорнула деякі зі своїх операцій у Китаї й не виробляє там передові напівпровідники, які могли б допомогти Китаю в просуванні своїх військових та інших чутливих технологій, таких як квантові обчислення.

Контекст

США прагнули не допустити потрапляння передових мікросхем до рук Китаю, обмежуючи експорт мікросхем і відповідного устаткування для їхнього виробництва як американськими виробниками, так й виробниками союзників.

США мають вплив на корейських і тайванських виробників мікросхем, оскільки ці компанії покладаються на технології та обладнання, розроблені або виготовлені компаніями з США, а також Нідерландів й Японії, уряди яких погодилися приєднатися до зусиль США щодо експортного контролю.

Американські та іноземні виробники мікросхем пручаються спробам США обмежити їхній бізнес з Китаєм. Азіатські й європейські уряди також виступили проти. Найгучніша критика походить із Південної Кореї. Китай на сьогодні є найбільшим експортним ринком. Сеул, близький військовий та економічний союзник США, також намагається не дратувати Пекін, який має суттєвий вплив на Північну Корею.

Китай має перевагу в критичних і нових технологіях, західні демократії програють глобальну конкуренцію. Про це свідчать дані Австралійського інституту стратегічної політики (ASPI), пише Reuters. Згідно з дослідженням ASPI, у 37 із 44 найважливіших і нових технологіях Китай лідирує, тоді як західні країни, зокрема навіть США, програють глобальну конкуренцію в оборонних, космічних, енергетичних і біотехнологіях.

Світовий банк попередив, що розʼєднання технологій і торговельні обмеження, повʼязані з напруженістю між США й Китаєм, завдають шкоди накопиченню знань та інноваціям в обох наддержавах, створюючи довгострокову загрозу економічному зростанню в Азії, пише Financial Times.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні