Категорія
Новини
Дата

Туреччина почала блокувати транзит підсанкційних товарів до Росії – Комерсант

Митна система Туреччини блокує оформлення транзиту санкційних вантажів до Росії, пише Комерсант з посиланням на учасників ринку. Проблеми виникли під час транзиту санкційних товарів, які йдуть до Росії за схемами паралельного імпорту.

Ключові факти

  • Гендиректор компанії «Оптімалог» Георгій Властопуло розповів, що компанія почала отримувати від агентів повідомлення про скасування раніше узгоджених букінгів вильотів. «Сказали, що причина у тому, що транзитні для Туреччини вантажі більше не відправляють до Росії», – заявив він.
  • За словами Валерії Савенкової, комерційного директора компанії Transasia Logistics, офіційних наказів та постанов влада Туреччини не публікувала, оскільки в цьому випадку їм довелося б визнати факт постачання санкційної продукції для Росії.
  • Співрозмовники «Ъ FM» повʼязують зупинку транзиту санкційних вантажів із недавнім візитом до Туреччини держсекретаря США Ентоні Блінкена. За даними Financial Times, тиск на Туреччину також чинять Обʼєднані Арабські Емірати (ОАЕ), які стали головним постачальником електроніки в Росію. 2022 року ОАЕ збільшили експорт електроніки до Росії в сім разів – майже до $300 млн.

Контекст

Товарообіг РФ і Туреччини з січня по вересень 2022 року збільшився вдвічі та досяг $45 млрд. Глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу за підсумками переговорів із Ентоні Блінкеном пояснював зростання торговельного обороту з Росією зростанням цін на природний газ, який країна купує у Москви.

Влада США раніше попередила ОАЕ та Туреччину, що їхні економічні й фінансові зв’язки з Росією перешкоджають зусиллям стримати вторгнення РФ в Україну, писав Bloomberg. США закликали Туреччину перекрити потік товарів до Росії. Вони попередили своїх колег, що товари на десятки мільйонів доларів, які підпадають під експортний контроль США, надходять до Росії та можуть бути використані її оборонною промисловістю для ескалації конфлікту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні