Категорія
Гроші
Дата

8000 грн за однокімнатну в Києві та 16 000 – у Львові. Як ціни на оренду житла стрибали у воєнний рік та що з ними зараз. Дослідження

Будівництво багатоповерхових квартир у ЖК «Комфорт Таун». Україна, Київ. Вид з повітря /Getty Images

Будівництво багатоповерхових квартир у ЖК «Комфорт Таун». Україна, Київ. Вид з повітря Фото Getty Images

Київ та Львів – найпопулярніші міста за кількістю запитів оренди житла. Через різкий стрибок цін на оренду в місті Лева жити дорожче, ніж у столиці, хоча вона все ще лідирує за рівнем середньої зарплати. Які ціни на квартири зараз, розповідає дослідження компанії Bird, застосунку для пошуку довгострокової оренди

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Що таке Bird

Bird – застосунок для пошуку довгострокової оренди, це агрегатор усіх наявних оголошень, відомий своїми зручними картами та фільтрами. Мета проєкту – зробити пошук квартири легким, інтерактивним і надійним, штучний інтелект додатка відсіює шахраїв та сумнівні оголошення. Сьогодні представлений у Києві, Львові та Лондоні. У 2023 році планує розширити мережу та відкриватися в містах із найбільшим попитом для українців.

Ринок оренди квартир в Україні переживає найскладніші часи за весь період незалежності. У західних регіонах попит бив рекорди, а ціни досі вдвічі більші, ніж у столиці. У деяких містах попит взагалі зупинився. У Bird провели дослідження, як змінювалися ціни на оренду квартир і правила ринку за цей рік війни.

З початку повномасштабного вторгнення і до кінця березня ринок оренди квартир у Києві працював на 20%. Незважаючи на бойові дії навколо міста, сутички ТрО і ДРГ, деякі люди продовжували винаймати квартири, а частина рієлторів продовжувала працювати. Окрім цього, деякі орендодавці переставали брати оплату за квартиру на період понад пів року.

Квітень

Звільнено Київщину. Ринок починає відновлюватися, адже все більше людей повертається до Києва і шукає нові домівки. Кількість шукачів квартир для оренди – близько 40% від довоєнного рівня, а ось кількість оголошень зменшилась у п’ять разів – з 50 000 до 10 000.

Травень

Кількість шукачів квартир: 50% від довоєнного рівня. Відновлення продовжується. Медіанна ціна однокімнатної квартири від початку війни впала на 37%, з 13 000 грн до 8000 грн. У цей період зʼявилася велика кількість оголошень із заниженою ціною на період війни.

Червень

Кількість шукачів квартир відновилася до 75%. Медіанна ціна однокімнатної квартири закріпилась на позначці 8000 грн.

Липень

Однокімнатні квартири – медіанна ціна лишається незмінною – 8000 грн, двокімнатні квартири коштували на 42% менше – 12 500 грн, трикімнатні квартири мали медіанну ціну на 57% менше – 20 000 грн. Кількість шукачів квартир відновилася до 90% відносно періоду до 24 лютого.

Серпень

Однокімнатні квартири мають медіанну ціну 9000 грн. Це все ще не 13 000 грн, як було до 24 лютого, проте на 12,5% більше, ніж було минулого місяця. Вартість оренди двокімнатних квартир також збільшилася – до 15 000 грн. Планка у 21 600 грн, що трималась до 24 лютого, все ще далеко, але відбулося зростання на 20% порівняно з минулим місяцем.

Трикімнатні квартири мають медіанну ціну у 24 900 грн. Порівняно з липнем ціна виросла на 24,5%.

На 100% відновився показник кількості шукачів квартир. Житло у Києві шукає та сама кількість людей, що і до 24 лютого.

8000 грн за однокімнатну в Києві та 16 000 – у Львові. Як ціни на оренду житла стрибали у воєнний рік та що з ними зараз. Дослідження /Фото 1

Вересень

Продовжується зростання попиту. Тепер це 120% шукачів оренди квартир відносно періоду до 24 лютого. Вартість оренди також потрохи зростає.

Жовтень

Медіана ціни на оренду двокімнатних квартир виросла на 12,5% – до 16 000 грн, а ще місяць тому ціна становила 14 500 грн. З трикімнатними квартирами подібна ситуація – приріст медіани ціни становить 19%. Зараз таку квартиру можна орендувати за 25 000 грн.

Варто зазначити, що 10 жовтня кількість запитів на оренду квартир у Києві впала на 25%, але лише на один день, і повністю відновилася вже 13 жовтня. На початку місяця медіана ціни за оренду однокімнатної квартири закріпилась на позначці 10 000 грн.

Листопад

Київ зазнав декількох ракетних атак, а також відбулося ураження ворожими безпілотниками критичної інфраструктури. Якщо до вересня спостерігалося стабільне відновлення цін до рівня до 24 лютого, то від середини жовтня ринок знову переживав коливання.

Менша впевненість у своїй безпеці, екстрені та стабілізаційні відключення електроенергії – все це призвело до падіння попиту майже на третину.

Разом із падінням попиту відбувається падіння цін на оренду квартир. Найбільше ціновому коливанню піддаються дво- та трикімнатні квартири, середня вартість яких впала на 12%.

Найпопулярніші для оренди однокімнатні квартири переживають цей турбулентний період з падінням середньої ціни на 5%.

Грудень

Вартість оренди знову впала на 10–15%. А ось попит трохи виріс – порівняно з груднем 2021 року збільшився на 3%. З цікавих спостережень: люди не піддалися паніці та продовжували винаймати квартири на високих поверхах, з панорамними вікнами, електроплитами тощо. Також зникла стандартна сезонність, договори по оренді підписувалися навіть 30 та 31 грудня.

Січень

Попит відновився до довоєнного рівня на 100%. А ось ціни знову впали: однокімнатні та двокімнатні – майже на 30%, а трикімнатні – на 60%.

З цікавих фактів: ціни на оренду квартир у Львові навіть через рік війни лишаються майже удвічі дорожчі за столицю. Згідно з даними Держстату, у 2022 році вартість оренди житла на Львівщині зросла на 111,5%. 

З початком війни Львів став прихистком для українців з різних куточків країни. За словами мера Андрія Садового, через місто проїхало більше 5 млн громадян, з них деякі оселилися на Заході, а інші перетнули кордон. Львів став «точкою опори» після початку війни. Попри періодичні ракетні удари та проблеми з електроенергією взимку, багато хто продовжує обирати його саме як «безпечну альтернативу» Києву на час повномасштабної війни.

8000 грн за однокімнатну в Києві та 16 000 – у Львові. Як ціни на оренду житла стрибали у воєнний рік та що з ними зараз. Дослідження /Фото 2

Водночас не тільки в цінах на оренду Львів наздогнав довоєнний Київ. 4,5 км на таксі у Києві сьогодні обійдеться приблизно у 83 грн, у Львові – 81 грн. Гречка у «Сільпо» Києва коштує 78 грн, а Львова – 77 грн. Та загалом виходить, що у Львові жити дорожче, ніж у столиці. А ось за даними work.ua середня зарплата в Києві становить 18 000 грн, а у Львові – 16 000 грн.

Також спільними стали затори на дорогах, особливо в центрі: якщо у Києві це повʼязують із загалом великою кількістю людей та автомобілів, то у Львові додатковою причиною називають архітектуру міста. Отже, нагальним є питання розвитку комфортного громадського транспорту та велодоріжок.

Але не тільки у Львові змінився ринок оренди квартир за період війни у звʼязку зі збільшенням попиту. Наприклад, у Великій Британії, яка прийняла у себе близько 122 000 українців, вартість оренди зросла на 10%, а у Лондоні, де нещодавно також запустився український застосунок з оренди житла Bird – на 15%, середня вартість оренди квартири там сьогодні становить £1,832 (80 000 грн).

Яка ситуація з орендою зараз

Київ та Львів є найпопулярнішими містами за кількістю запитів оренди житла. Статистика цін говорить про те, що орендувати у місті Лева все ще дорожче, ніж у столиці.

8000 грн за однокімнатну в Києві та 16 000 – у Львові. Як ціни на оренду житла стрибали у воєнний рік та що з ними зараз. Дослідження /Фото 3

Середня ціна однокімнатних квартир:

  • Київ: 9 000 грн
  • Львів: 15 500 грн

Середня ціна двокімнатних квартир:

  • Київ: 12 500 грн
  • Львів: 18 000 грн

Середня ціна трикімнатних квартир:

  • Київ: 20 000 грн
  • Львів: 20 000 грн
8000 грн за однокімнатну в Києві та 16 000 – у Львові. Як ціни на оренду житла стрибали у воєнний рік та що з ними зараз. Дослідження /Фото 4

Попит на оренду квартир у столиці в лютому збільшився на 113% порівняно з аналогічним періодом 2022 року. Робимо поправку на початок активних бойових дій у місті в останній тиждень лютого минулого року, але загалом ситуація на ринку вирівнюється.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні