Категорія
Новини
Дата

Туреччина подала заявку на вступ до BRICS через розчарування у Євросоюзі – Bloomberg

1 хв читання

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган /Getty Images

Туреччина «розчарувалась» у Євросоюзі і хоче доєднатись до BRICS. Про це повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на поінформовані джерела. Фото Getty Images

Туреччина «розчарувалась» у Євросоюзі і хоче доєднатись до BRICS – організації найбільших країн, що розвиваються. До неї зокрема входять Росія, Китай та Індія. Про це повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на поінформовані джерела.

⚡️ Ексклюзивний спікер на Саміті СЕО: Грег Маккеон, автор бестселерів «Есенціалізм» та «Без зусиль». Ви дізнаєтеся, як досягати більшого, роблячи менше, і зберігати продуктивність у світі, де вигорання стало нормою. Долучайтеся до саміту вже 1 листопада за посиланням.

Ключові факти

  • Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган вважає, що геополітичний центр тяжіння зміщується від розвинених економік, розповіли співрозмовники агентства Bloomberg на умовах анонімності. Вони не уповноважені давати офіційні коментарі.
  • Ці дії Туреччини демонструють намір Анкари розвивати стосунки «зі всіма сторонами багатополярного світу». Туреччина вирішила подати заявку на вступ до BRICS декілька місяців тому – зокрема через фрустрацію у бік Євросоюзу, куди вона намагається безуспішно вступити з 1987 року.
  • Також співрозмовники агентства вказують на розбіжності Туреччини з низкою союзників по НАТО: так, Туреччина підтримує тісні звʼязки із Росією попри розвʼязану війну проти України. Втім, Анкара продовжить виконувати свої зобов’язання як член альянсу, запевняють джерела Bloomberg.

Контекст

BRICS (від назв країн Brazil, Russia, India, China, South Africa) – міжнародна організація найбільших країн світу, що розвиваються. До неї входять девʼять країн – Бразилія, Росія, Індія, КНР, Південно-Африканська Республіка (ПАР), Єгипет, Іран, Ефіопія, ОАЕ, чотири останні доєднались до БРІКС на початку цього року. Також група запросила Саудівську Аравію, однак та поки розглядає питання вступу. Над вступом розмірковують Малайзія, Таїланд та Азербайджан.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд